Leesvoer

Sjoerd ontvangt na oproep meer dan 2000 kinderboeken voor zijn minibibliotheek

17 maart 2021 17:49
Sjoerd van Lonkhuizen heeft zijn eigen minibibliotheek

Sjoerd van Lonkhuizen onderhoudt zijn eigen minibibliotheek in Breda. Langs een bekend wandelpad staan twee boekenkasten gevuld met leesvoer voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Er wordt veel gebruik van gemaakt, maar Sjoerd liep tegen een probleem aan: hij kwam kinderboeken tekort.

Sjoerd runt de minibieb al tweeënhalf jaar. Vier maanden voor het begin van de coronacrisis voegde hij kinderboeken toe aan zijn collectie. "Voor corona liep het al, maar tijdens de pandemie is het echt geëxplodeerd. Ook omdat de bibliotheken dicht gingen denk ik", vertelt hij aan EditieNL.

Oproep

De kinderboeken werden veel meegenomen tijdens de coronacrisis. Hierom besloot Sjoerd een oproep te plaatsen in de krant om zijn collectie aan te vullen. "Zes maanden geleden deed ik de oproep en toen kreeg ik 2500 kinderboeken en een beetje aanvulling van de kringloop. Zes maanden later waren ze alweer op." Hierom besloot hij nog een oproep te plaatsen, deze was opnieuw succesvol. "Ik heb al 2000 boeken opgehaald en er liggen er nog 1000 op mij te wachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bibliotheek is boekjes Charles Darwin al 20 jaar kwijt: 'Ons hart is gebroken'

Veel mensen kwamen zelf hun kinderboeken bij Sjoerd brengen. "Mensen kwamen van tien kilometer afstand boeken brengen. Ik vind het geweldig om alle verhalen van mensen te horen." Ook haalt Sjoerd zelf boeken bij mensen op. "Ik rijd heel West-Brabant door. De route is al uitgestippeld."

De boekenkasten van Sjoerd De boekenkasten van Sjoerd

Nostalgie

Sjoerd heeft momenteel voornamelijk oudere boeken in zijn collectie. "Het zijn meestal boeken van voor 1980. Ik zie vaak oma’s die boeken herkennen uit hun jeugd. Boeken die ik vroeger las als kind, leen ik nu uit aan kinderen. Dat geeft een heel machtig gevoel." Dankzij contact met kringlopen hoopt Sjoerd ook snel nieuwer materiaal in zijn kasten te kunnen zetten.

Het belang van lezen

Volgens de Bredanaar is lezen heel erg belangrijk, zeker voor de jeugd. "Elk kind dat een maand of twee gepusht wordt om te gaan lezen zal dit zijn hele leven blijven doen. Iedereen las vroeger."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lijsttrekkers lezen brieven van kinderen in Jeugdjournaaldebat

Sjoerd vindt de beschikbare technologie erg nuttig maar hoopt ook dat kinderen vaker een boek op zullen pakken. "Als je jong begint met lezen, weet ik zeker dat het een positieve invloed zal hebben op je leven. Lezen is gratis reizen. Als je een boek oppakt verdwijn je in een totaal andere wereld. Ik zie gewoon dat het werkt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore