Ga naar de inhoud
Veiligheid vrouwen

Bang op straat? 'Mannen weten vaak niet dat ze intimiderend zijn'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

De moord op de Britse Sarah Everard heeft veel losgemaakt. De vrouw verdween toen ze 's avonds naar huis wandelde, haar lichaam werd een paar dagen later teruggevonden. Vrouwen delen nu massaal hoe zij met hun veiligheid in het donker omgaan. Maar ook mannen laten zich horen. Wat kunnen zij doen zodat vrouwen zich veiliger voelen?

De boodschap van veel vrouwen op social media is duidelijk: onveiligheid op straat is niet een probleem van vrouwen. Maar zijn mannen zich wel bewust van de rol die ze daarin spelen?

Groepsdruk

"Het merendeel van mannen wil vrouwen niet lastigvallen", zegt Yuri Ohlrichs, seksuoloog en trainer bij Rutgers. "Het begint er al mee als we zien dat andere mannen opmerkingen maken." Dan komt het stereotype over mannen volgens de seksuoloog naar boven: "Zo van: ik moet laten zien dat ik een echte man ben, dus zo ga ik de vrouwen benaderen. Dat is groepsdruk."

Waarom
Lees ook:
Waarom onveiligheid op straat niet een probleem van vrouwen is

Het probleem is volgens hem ook dat het besef van macht bij jonge jongens nog niet echt aanwezig is. "Jongens zijn zich er niet van bewust dat ze meer macht hebben. Terwijl veel meisjes leren: wees maar voorzichtig bij mannen, je weet maar nooit wat ze gaan doen."

Macht

Het is volgens Ohlrichs belangrijk dat jongens en mannen zich daar bewust van worden. "In mijn gesprekken met daders van intimidatie was dat een grote eye opener: 90 procent van de jongens had geen idee dat er iets tegen de zin van de ander gebeurde."

Als mannen zich hier wel bewust van zijn, kunnen ze er juist in bijdragen dat vrouwen zich veiliger voelen. "Er zijn wel dingen waar je als man rekening mee kunt houden."

WHO:
Lees ook:
WHO: kwart vrouwen krijgt te maken met geweld door partner

Dat zegt ook socioloog Mischa Dekker van de Universiteit van Amsterdam. Hij vindt dat campagnes vooral op slachtoffers gericht zijn, maar dat er winst te behalen valt als je het ook over de rol van mannen hebt.

Dekker: "Het is belangrijk dat er aandacht is voor slachtoffers die hun verhaal kunnen delen. Maar ook om bewust te zijn van het geweld, dat het een probleem is dat voornamelijk door mannen wordt veroorzaakt."

Mentaliteitsverandering

Daar moet volgens de socioloog preventief aandacht voor zijn, zodat er een mentaliteitsverandering kan komen. "Als je in het donker achter een vrouw loopt, kan je bijvoorbeeld ook aan de andere kant van de weg gaan lopen", zegt Dekker. "En je kunt jongens en meisjes al leren hoe je iemand leuk kunt aanspreken zonder te intimideren."