Van VVD naar BIJ1

Milou krijgt de stem van haar vader: 'Hij stemde uit gewenning'

17 maart 2021 10:21 Aangepast: 17 maart 2021 14:34
Milou Deelen Beeld © EditieNL

Zou jij je kind laten bepalen waar je op gaat stemmen? De vader van journalist Milou Deelen wel. Hij geeft zijn stem, die al jaren naar de VVD gaat, dit jaar aan zijn dochter. Hoeveel invloed hebben jongeren op het stemgedrag van hun ouders?

Thomas Deelen, de vader van Milou, stemt al 25 jaar op de VVD en dat zat zijn dochter dwars. "Ik ga namelijk stemmen op BIJ1 en ik denk dat hij uit gewenning op de VVD stemt", vertelt Milou aan EditieNL. "Ik had hem al eerder overtuigd om op een vrouw te stemmen maar uiteindelijk dacht ik: hij moet stoppen met VVD stemmen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemmen als uitje: eindelijk weer naar het museum of poppodium

En dus stuurde Milou haar vader een artikel over de fouten van de VVD. Na het lezen daarvan, liet hij haar via WhatsApp weten dat hij niet meer op de partij zou stemmen. Toen Milou hem vroeg op wie dan wel, zei hij dat hij zijn stem aan haar zou geven. "Ik vroeg er niet eens naar", zegt Milou.

Invloed op stemgedrag

Ouders hebben een ongelooflijke invloed op het stemgedrag van hun kinderen, zegt politicoloog Roderik Rekker van de Universiteit van Amsterdam. Maar hoe zit dat andersom? "Het is pas vrij recent dat er signalen zijn dat kinderen invloed hebben op het stemgedrag van hun ouders." Dat is volgens hem nog wel met een slag om de arm. "Maar er zijn sociologische aanwijzingen."

Jongeren kunnen namelijk ook een voortrekkersrol hebben op hun ouders als het gaat om maatschappelijke gebeurtenissen. "Een goed voorbeeld is de Arabische lente. Daar begonnen de jongeren met demonstreren en toen sloten de ouders zich aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een op de vijf kiezers weet nog niet waarop hij stemt

"Je kan dus zeker invloed hebben op het stemgedrag van je ouders, maar een sprong van VVD naar BIJ1 is vrij uniek", meent Rekker.

Geen grote verschillen

Toch zijn er meestal geen grote verschillen tussen het stemgedrag van kinderen en ouders. "Bij 90 procent van de links stemmende jongeren is een van de twee ouders ook links. Bij twee derde hebben ze twee linkse ouders. In het geval van rechtse jongeren is dat ongeveer hetzelfde", zegt Rekker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore