Tweede Kamerverkiezingen

Iris (16) mag zelf nog niet stemmen, maar maakte wel een regenboogkieswijzer

16 maart 2021 16:29 Aangepast: 16 maart 2021 16:41
Iris houdt zich graag bezig met politiek

De verkiezingen zijn begonnen. Om te helpen bij het maken van een keuze zijn er bergen aan stemwijzers over verschillende onderwerpen. Maar de 16-jarige Iris uit Heemstede miste nog een belangrijk thema. Dus maakte zij haar eigen stemhulp: de regenboogkieswijzer.

Iris merkte dat veel jongeren in haar omgeving die voor het eerst mogen stemmen nog geen flauw idee hebben welk vakje ze rood gaan kleuren. Samen met vrienden besloot ze daarom naar verschillende kieswijzers te kijken. Al snel viel op dat er nog geen kieswijzer bestond die inging op onderwerpen rondom de LHBTAIQ+-gemeenschap. "Dus kwam ik op het idee om er zelf eentje te maken", vertelt ze aan EditieNL.

Ze plaatste de regenboogkieswijzer op 20 februari op haar Instagram. In acht slides deelt ze verschillende standpunten van politieke partijen die te maken hebben met onderwerpen over LHBTAIQ+. 

Regenboogvriendelijk

Ondanks dat Iris zelf nog niet oud genoeg is om te stemmen, is ze al veel bezig met politiek. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen bewust zijn van hun stem", legt ze uit. Daarnaast is dit onderwerp erg belangrijk voor haar omdat ze zelf deel uitmaakt van de LHBTAIQ+-gemeenschap. "Ik hoop dat de kieswijzer meer bewustzijn creëert. En natuurlijk dat mensen op een regenboogvriendelijke partij stemmen."

Het maken van de kieswijzer kostte Iris ongeveer drie dagen. "Eerst ben ik alle programma’s van de grote partijen gaan lezen, en van de nieuwkomers die kans maken. Alles over dit onderwerp kopieerde ik naar een document." Zo kon ze de standpunten van de partijen met elkaar vergelijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemhulpen miljoenen keren ingevuld aan vooravond verkiezingen

Ook keek ze hoe de partijen de afgelopen jaren hebben gereageerd op moties en welke moties ze zelf indienden omtrent het onderwerp. "Daarna heb ik alle belangrijke informatie samengevat en de lay-out gemaakt."

Opvallende punten

Tijdens haar research vielen verschillende dingen op. "Linkse partijen zijn bijvoorbeeld meer met LHBTAIQ+-onderwerpen bezig dan rechtse partijen. En ik merkte dat sommige partijen wel inzien dat er een probleem is, maar geen concrete plannen hebben om hier iets aan te doen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elke doelgroep een eigen kieswijzer: wildgroei aan stemhulp

Sommige punten in de partijprogramma's deden haar verbazen. "Ik schrok bijvoorbeeld van de SGP, die vindt dat het homohuwelijk afgeschaft moet worden. Ik wist al dat ze niet regenboogvriendelijk waren, maar toch vond ik dit heftig om te lezen."

Nog even niet stemmen

Iris mag zelf bij de eerstvolgende verkiezingen in 2025 voor het eerst stemmen. Ondanks haar interesse in de politiek vindt ze het niet erg om nog even te wachten. "Ik weet zelf natuurlijk wel waar ik op zou willen stemmen: de Partij voor de Dieren. Ik weet zelf best veel van politiek, vind alsnog dat 16 te jong is om te mogen stemmen." Volgens haar zijn veel jongeren op die leeftijd nog niet bezig met politiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemmen als uitje: eindelijk weer naar het museum of poppodium

Iris krijgt leuke reacties op haar stemwijzer. "Mensen zeggen: wat fijn dat dit er is, ik zocht hier echt naar. Dat vind ik echt leuk om te horen." Als ze de kans zou krijgen zou ze zo nog een kieswijzer samenstellen. "Bijvoorbeeld over klimaat, daar houd ik me ook veel mee bezig."

Lancering LHBTIAQ+-stemwijzer

Op 21 februari, een dag nadat Iris haar stemwijzer plaatste, werd er een officiële stemwijzer gelanceerd die zich focust op de LHBTIAQ+-kiezer. Op rainbowvote.nu lees je alle informatie over de standpunten en het stemgedrag van de partijen die verkiesbaar zijn tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore