Verplichte PCR-test

Gesjoemel met testuitslagen reizigers: 'Tientallen mensen geweigerd'

16 maart 2021 14:44 Aangepast: 16 maart 2021 18:25
Verslaggever Eise gaat kijken of de Marechaussee kan zien of zijn testuitslag echt is Beeld © EditieNL

Het inreisverbod wordt vanaf vandaag versoepeld: reizigers op de lijst van uitzonderingen, zoals zakenreizigers en langeafstandsgeliefden, mogen Nederland weer in. Daar zitten wel wat voorwaarden aan. Zo moeten ze een negatieve coronatestuitslag hebben. Maar met die documenten wordt nogal eens gesjoemeld.

De Koninklijke Marechaussee heeft al tientallen reizigers onderschept met vervalste verklaringen. "Er wordt met PCR-testen gerommeld", vertelt Mike Hofman van de marechaussee aan EditieNL.

Geen eisen aan de opmaak

Er zitten geen eisen aan de opmaak van zo'n document, wat de verificatie extra lastig maakt. "Het is ook geen waardepapier, er zijn geen watermerken of iets dergelijks", zegt Hofman. "Waar we vaak naar kijken, is dat veel verklaringen van hetzelfde instituut zijn. Er staat soms een volgnummer of een registratienummer op. Maar we zien gewoon een hoop verschillende verklaringen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vervalste coronaverklaringen voor een tientje, Rotterdammer opgepakt

Dat maakt het best lastig om te zien of zo'n document wel echt is. "We bellen als er twijfels zijn over het bedrijf", zegt Hofman. "Soms moeten wij iemand even langer bij ons houden om het te verifiëren. We hebben tientallen mensen geweigerd op basis van vervalste papieren."

Apps

Ondertussen wordt hard gewerkt aan apps die het probleem kunnen verhelpen. In zo'n app komt je negatieve testuitslag te staan, waarmee je kunt bewijzen dat je geen corona hebt en toegang kunt krijgen tot bijvoorbeeld een evenement. De apps worden nu al getest tijdens de proefevenementen van Fieldlab.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is CoronaCheck, de app die de samenleving weer 'open' moet krijgen

Dat werkt als volgt: "Je laat je testen, degene die een test heeft afgenomen stuurt een link naar een app op je telefoon. Dat is een bewijs dat je negatief getest bent", zegt Peter Verkoulen van Stichting uNLock, een stichting die meewerkt aan deze digitalisering. "Bij het evenement scan je en barcode en deel je de testuitslag en je pasfoto."

Die data kan volgens Verkoulen niet centraal gelekt worden, omdat het op je eigen telefoon staat. "Het gaat niet alleen om het hebben van een testdocument: het moet een testdocument zijn dat echt bij je hoort." Hij denkt dat dit ook een uitkomst kan zijn voor Schiphol.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore