Ga naar de inhoud
Uitvinding

Martin ontwierp speciaal horloge om zoon te traceren: 'Al tientallen keren vermist'

Martin met zijn uitvinding Beeld © EditieNL

Wat moet je doen als je zoon psychiatrisch patiënt is en vaak wegloopt? Martin van der Weg kon geen goede oplossing vinden, dus werd hij zelf maar uitvinder. Hij bedacht een speciaal horloge.

"Mijn echtgenote en ik hebben het er jaren geleden al over gehad hoe we nou konden voorkomen dat mijn zoon niet meer kwijtraakt. Dat was in 2013, hij was toen al tientallen keren vermist geraakt omdat hij wegliep uit de Parnassia kliniek", vertelt Martin aan EditieNL.

Zelf uitvinden

Zo begon een grote zoektocht, het liefst naar een trackersysteem. Bandjes met zo'n volgsysteem bestonden wel, bijvoorbeeld voor mensen met dementie, maar Martin vond dat niet voldoende. "We zagen nergens iets wat alles had: niet alleen een tracker, maar ook een functie die onze zoon en lotgenoten met een psychische kwetsbaarheid zou kunnen helpen."

Uiteindelijk besloot hij om er dan zelf maar mee aan de slag te gaan. Het resultaat is een horloge met veel verschillende functies. Zo kan je ermee bellen naar een aantal vooraf ingestelde telefoonnummers, en ermee navigeren naar vooraf ingestelde locaties.

'Denk
Lees ook:
'Denk als een mug': uitvinding van Anne kan talloze kinderlevens redden

Ook geeft het horloge – met de naam Miles – de tijd weer en is er een aftelklok, die aftelt naar de tijd dat de cliënt weer terug moet zijn. "Van tevoren spreek je met de cliënt een tijd en locatie af en zo wordt er een gebied gemaakt waarin de drager van het horloge zich vrij kan bewegen."

Vier alarmen

Er zijn vier alarmen: als je niet op tijd terug bent, als je niet in het afgesproken gebied blijft, een paniek-alarm dat je zelf activeert en een alarm dat afgaat als je het horloge probeert te slopen. "Bij een meldkamer komt dat alarm binnen. Ze seinen dat door naar de zorgverleners", vertelt Martin, die zolang de proef met het horloge loopt zelf nog de meldkamer is. 

De locatie van de cliënt die het horloge draagt is pas te zien als het alarm afgaat. "De zorgverlener kan de cliënt bellen via het horloge en dan beslissen wat er moet gebeuren. Als iemand zelf niet terug kan komen, wordt hij bijvoorbeeld opgehaald door een speciale vervoersdienst voor kwetsbare mensen."

Zo
Lees ook:
Zo weet je smartwatch eerder dan jij dat je ziek wordt

Martin denkt dat zijn uitvinding de zelfredzaamheid en autonomie van psychische patiënten vergroot. "Omdat ze er zelf mee kunnen bellen en er dus invloed op hebben." De dragers zouden ondanks hun psychische kwetsbaarheid op een veilige manier met zorg op afstand kunnen deelnemen aan de samenleving. "Ze kunnen dan meer meedoen met activiteiten, en andere dingen doen die het leven mooier maken."

Uitvinding door eigen probleem

Een eigen probleem willen oplossen, zo ontstaan volgens Joris Cavelaars van de Nederlandse Orde van Uitvinders de meeste uitvindingen. "Dit is typisch hoe een idee of uitvinding begint. Zo'n tachtig procent ontstaat uit een irritatie of een probleem, waar mensen zelf iets aan willen doen", vertelt hij.

Dit is vooral bij medische innovaties vaak het geval. "Mensen die tijdens hun werk tegen een probleem aanlopen en dan iets bedenken wat voor hun beroep handig is, zoals het doorligkussen voor het oor." Hij vindt het mooi dat in dit geval de ouders zelf op zoek zijn gegaan naar een oplossing.