Ga naar de inhoud
Einde van een tijdperk

Moet het einde van corona een nationale feest- of herdenkingsdag worden?

Wordt het einde van de coronacrisis een dag van nationale vreugde of rouw? Beeld © iStock

Het einde van de coronacrisis lijkt langzaam in zicht te komen. Als we straks weer terug naar het oude normaal gaan, hoe kijken we dan terug op deze periode? Moet er een nationale feestdag komen, of juist een herdenking?

Peter Jan Margry doet onderzoek naar de Nederlandse cultuur aan het Meertens Instituut. Hij is geen voorstander van het idee om een feestdag in te lassen om het einde van de crisis te vieren. "Feestdagen hebben een heel ander karakter en andere functie. We hebben cholera en Spaanse griep-epidemieën gehad, daar is ook geen feestdag voor gekomen", vertelt hij aan EditieNL.

Collectief rouwen

Toch vindt hij dat we het einde van de pandemie niet zomaar aan ons voorbij moeten laten gaan. "Er is nu geen mogelijkheid om collectief te rouwen. Dus we kunnen, als alles achter de rug is, bijvoorbeeld een monument maken en daar een jaarlijkse plechtigheid organiseren." 

Veiligheidsberaad:
Lees ook:
Veiligheidsberaad: geen Koningsdag, concerten en festivals tot en met 5 mei

Dit lijkt Margry passender, omdat het soms ook gebeurt bij rampen waar slachtoffers vallen. "De functie van de dag is dan duidelijk. De overheid kan zo'n dag inlassen, maar het initiatief kan ook uit de samenleving zelf komen."

Beloning

Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie aan het LUMC, denkt er anders over. Volgens hem zou een feestdag best kunnen dienen als beloning voor de jongeren die zich – vaak uit solidariteit – aan de maatregelen hebben gehouden. "Als de cafés weer opengaan kun je best iets organiseren. De eerste dag dat het weer kan kunnen we dat gaan vieren, een soort van koningsdagachtig feest", vertelt hij aan EditieNL.

Nationale feestdagen in Nederland

In Nederland hebben we acht nationale feestdagen. Hieronder vallen bijvoorbeeld Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Kerstdag en Koningsdag.

Daarnaast zijn er een hoop feestdagen die we wel vieren, maar die niet als nationale feestdag worden erkend. Zo is Sinterklaas geen officiële feestdag. Ook Vaderdag, Moederdag, carnaval, Halloween, Valentijnsdag, Ramadan, Dierendag en de Dodenherdenking staan niet op de lijst.

Feesten én herdenken

Maar we moeten ons naar zijn mening niet alleen maar focussen op het feestvieren. "Je kunt de dag beginnen met stilstaan bij het lijden, de mensen die ziek geweest zijn en die zijn overleden. En daarna de dag op een vrolijke manier voortzetten", zegt de hoogleraar.

'We did it'

Alleen maar herdenken is volgens Rosendaal niet voldoende. "Het is ook een overwinning van de wetenschap. Dat mogen we best vieren. Het is toch knap dat we in een jaar een vaccin hebben ontwikkeld. Het had allemaal nog veel erger kunnen zijn."

Organisatie
Lees ook:
Organisatie Lowlands kondigt eerste namen line-up aan

Wat hem betreft kunnen we straks dus ook zeker met een trots gevoel aan deze periode terugdenken. "Zo goed en zo kwaad als het kan hebben we ons staande gehouden. Werken met de laptop in bed terwijl de kinderen rondrenden, dat is toch knap. We did it!"

Geen vaste datum

Wanneer zo'n dag er zou kunnen komen is nog de grote vraag. Volgens Rosendaal zal het lastig zijn om – zoals bij het einde van een oorlog – een vast moment aan te wijzen waarop we weer vrij zijn. "Bij de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog gaven de Duitsers zich over en was het voorbij. Dat is hier niet het geval. We krijgen stapje voor stapje versoepelingen, het is niet opeens over."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore