Bijzondere stemlocaties

Stemmen als uitje: eindelijk weer naar het museum of poppodium

16 maart 2021 11:00 Aangepast: 16 maart 2021 12:55
Sinds maandag kan er bij Madurodam gestemd worden Beeld © EditieNL

Na een maandenlange lockdown kunnen we eindelijk weer naar het theater of museum. Nog niet voor een dagje weg, maar om te stemmen. Veel musea en andere dagattracties fungeren deze week tijdelijk als stembureau. En zo kan stemmen dit jaar stiekem een klein uitje worden.

Van het Spoorwegmuseum tot de RAI: veel locaties die door de lockdown dicht moeten blijven, grijpen nu toch de kans om bezoekers binnen te laten. Zo ook Madurodam. Het Haagse themapark is dit jaar voor het eerst een stembureau.

'Een beetje reuring'

Madurodam is maandag en dinsdag al open om te stemmen. "We hebben de hele dag aanloop, wel voor de kwetsbare groepen", vertelt woordvoerder Justine Passera van het park. "De grote bulk komt dus woensdag."

Het stembureau is niet tussen de miniaturen, maar in de foyer van het park. "Als je naar buiten kijkt, dan kan je een deel van het park zien." Madurodam is blij op deze manier toch weer wat mensen te kunnen ontvangen. "Een beetje reuring in de tent."

Nog nooit eerder binnen geweest

Ook het Nederlands Watermuseum in Arnhem mag eindelijk weer mensen ontvangen. Op woensdag gaat het museum een dagje open als stembureau. "We hebben dat zelf aangeboden, omdat we heel veel ruimte hebben en er dit jaar ook stembureaus afvallen zoals verzorgingshuizen", zegt woordvoerder Tanja Mathijssen.

Bezoekers komen via de parkeerplaats binnen en kunnen in een ruimte op de begane grond van het museum stemmen. "Er wonen veel mensen in de buurt die nog nooit bij ons binnen zijn geweest. Bij de uitgang krijg je een soort voucher waarmee ze de volgende keer gratis naar binnen kunnen. Daarmee willen we mensen aanmoedigen een keer terug te komen, want een volgende keer kunnen ze het museum helemaal bekijken."

Foto op het podium

Een andere locatie die lange tijd niet zo druk is geweest als deze week, is Poppodium 013 in Tilburg. "We hebben natuurlijk de ruimte. Normaal kunnen hier 3000 mensen terecht", zegt Joost van Abeelen van het poppodium. "Dus met de paar honderd man die nu we over de vloer krijgen gaat het goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemmen in coronatijd: speciale kluizen, bewaking en chaos bij briefstemmen

Het was maandag al vrij druk bij het poppodium. "We hebben extra stembiljetten laten komen, omdat die op waren. Maar het loopt heel goed door."

Ze hebben er alles aan gedaan om er toch een soort uitje van te maken. "We hebben voor de mensen die in de rij aan het wachten zijn gezorgd dat ze genoeg te zien krijgen. Er hangen beelden van 013 en mooie oude concertfoto's." Als je gestemd hebt kun je meteen weg, of je loopt de 'stem-als-een-ster-route'. "Dan ga je het podium op, waar we je letterlijk en figuurlijk in de spotlight zetten en je een foto kunt maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore