Nieuwe hobby

Sportief het coronajaar door: Peter fietste door alle 352 Nederlandse gemeenten

15 maart 2021 14:03 Aangepast: 15 maart 2021 15:31
Peter tijdens een fietstocht langs de Westerschelde in Zeeland

Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen nieuwe plekken in eigen land ontdekt, maar Peter Stein uit Leiden kan inmiddels zeggen dat hij echt heel Nederland heeft gezien. Hij is het afgelopen jaar door alle 352 gemeenten gefietst.

Na een drukke periode waarin hij veel voor zijn moeder in een verpleeghuis had gezorgd, was Peter begin 2020 toe aan een sabbatical. Vanaf maart nam hij zeven maanden vrij van zijn werk om te reizen door Afrika, Azië en wat er nog meer op zijn pad zou komen. Maar toen kwam het coronavirus.

Slechte timing

"Al snel bleek dat dat reizen er niet in zou zitten. Het was ineens de slechtst geplande sabbatical die je kan verzinnen", vertelt Peter (53) aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantie in eigen land, ofwel 'staycation'. Hoe doe je dat?

Omdat teruggaan naar zijn werk geen optie was – "er zat al een vervanger op mijn plek" – besloot hij om van fietsen zijn nieuwe hobby te maken. Peter begon met wat tochten in de buurt van zijn woonplaats Leiden. "Maar die omgeving kende ik eigenlijk wel."

Meerdaagse tochten

Daarom zette hij een trekhaak achter de auto, kocht hij een fietsenrek en trok hij eropuit. "Ik begon lange, meerdaagse fietstochten te maken door heel Nederland. Tussendoor overnachtte ik in hotels."

Peter legde onderweg veel vast. Hier: het Limburgse heuvellandschap Peter legde onderweg veel vast. Hier: het Limburgse heuvellandschap

Op een dag in juli ontdekte hij dat hij eenvoudig een landkaart kon maken waarop te zien is waar hij al was geweest. "De gemeenten waar ik niet was geweest bleven wit. Dat werd bijna automatisch een opdracht: ik zag het als mijn missie om alle vakjes blauw te laten kleuren."

Tijdens die missie werd Peter regelmatig verbaasd door wat hij allemaal aantrof. "Nederland is verrassend mooi. Van sommige delen van het land had ik nog helemaal geen beeld. Ik heb veel knooppuntenroutes gefietst, dat waren prachtige tochten. Meestal was ik alleen, maar af en toe sloten er ook vrienden aan."

Missie voltooid

Afgelopen weekend was hij op Schiermonnikoog, de enige nog witte gemeente op zijn kaart. Kortom: zijn missie is voltooid. "De drive om te gaan fietsen zal nu wel minder zijn", geeft hij toe. "Maar nu ik weet hoe mooi Nederland is en hoe leuk het is om rond te fietsen, zal ik heus wel weer eens op pad gaan."

Ameland Ameland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore