Ga naar de inhoud
Zwitserland

Wouter Hardy produceert na Arcade wéér songfestivalfavoriet van bookmakers

Wouter Hardy produceerde eerder het nummer Arcade voor Duncan Laurence

Wouter Hardy flikt het 'm opnieuw. Na het succes van Arcade heeft de componist dit jaar alweer de songfestivalfavoriet te pakken. Hij produceerde de inzending van Zwitserland, die momenteel de lijst van de bookmakers aanvoert.

Tout l'univers, zo heet het lied dat Hardy heeft geproduceerd voor de zanger Gjon Muharremaj, in Zwitserland bekend onder de artiestennaam Gjon's Tears. Het nummer werd woensdag gelanceerd en stond diezelfde avond al boven aan de favorietenlijst van de bookmakers.

Verbazing

"Ongelooflijk", zegt de 29-jarige componist uit Den Bosch. "Ik snap het zelf ook nog niet zo goed. Ik moet het nog laten bezinken", zegt hij tegen EditieNL.

Songfestivalnummer
Lees ook:
Songfestivalnummer Wit-Rusland geweigerd door politieke boodschap

Na het succes van Arcade, het nummer waar Wouter twee jaar lang aan heeft gewerkt en Duncan Laurence de winst mee behaalde, had hij niet verwacht dat het nieuwe lied weer zo'n succes zou zijn. "2019 was al zo'n mooi jaar. Ik ging er niet vanuit dat dit nummer opnieuw bovenaan zou eindigen bij de bookmakers."

Zwitserland

Wouter werd afgelopen zomer benaderd door Zwitserland met de vraag of hij erheen wilde komen om met Gjon te werken. Samen met de Belgische songwriter Nina Sampermans is hij naar Zürich afgereisd. "Daar hebben we een paar dagen in de studio gezeten. Tout l'univers was meteen het allereerste nummer wat we daar hebben gemaakt. Gjon was direct ontroerd toen hij het hoorde."

De Zwitserse zanger wilde graag iets in dezelfde stijl als Arcade. "Het is natuurlijk geen kopie, maar heeft wel dezelfde sound", vertelt Wouter. "Dat is helemaal mijn stijl. Ik zou nooit aankomen met een commerciële, uptempo beat."

Ontroering

Hij denkt dat de kracht 'm ook in die sound zit. "Als ik filmpjes kijk van mensen die Tout l'univers voor het eerst horen gebeurt exact hetzelfde als twee jaar geleden: mensen beginnen spontaan te huilen. De strijkers, de stem en de piano weten mensen echt te ontroeren. Dat maakt dat dit nummer er weer uitspringt. Ik vind dat veel andere songfestivalnummers op elkaar lijken."

De tekst gaat verder onder de video.

Toch wil hij niet te vroeg juichen. "Natuurlijk ruiken we de overwinning, maar ik besef ook dat niets nog vaststaat. Er moet nog een aantal tracks van andere landen uitkomen. Ik ben vooral benieuwd wat IJsland en Zweden gaan doen. Dat waren vorige keer ook grote favorieten."

Zakcentje

Wouter zit er dankzij Arcade overigens nog steeds warmpjes bij. "Het nummer doet het nu ontzettend goed in de Verenigde Staten en Rusland. Het is daar ontploft dankzij TikTok. Ik ben ontzettend trots dat het ook los van het songfestival zo geliefd is. Als schrijver en producent heb ik inderdaad de rechten, dus wat de financiën betreft is het ook fijn."

Songfestivalliedje
Lees ook:
Songfestivalliedje Jeangu maakt weinig indruk bij bookmakers