Huisvrouwen in Nederland

Kritiek op Poolse tv-zender: 'Huisvrouw zijn is zwaarder dan mensen denken'

12 maart 2021 12:31 Aangepast: 12 maart 2021 12:45
Corina van der Sluijs koos er bewust voor om huisvrouw te worden.

Een Pools reclamespotje leidt internationaal tot ophef. In de commercial voor de nieuwe zender TVP Kobieta wordt het huisvrouwschap geïdealiseerd. Ook in Nederland klinkt kritiek. "Wij vinden niet dat het werk als zoiets simpels neergezet moet worden", aldus de Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen.

De nieuwe Poolse zender is specifiek op vrouwen gericht. In het spotje voor TVP Kobieta wordt de traditionele huisvrouw afgebeeld als een ideaalbeeld. Dit maakte internationaal veel los op social media. Twitteraars bekritiseren de tv-zender op hun conservatieve filmpje. "Zo sneu", schrijft twitteraar Lydia. "Wat vreselijk", vindt Christien. 

Hoe staat het er in Nederland eigenlijk voor met de traditionele huisvrouw? Volgens cijfers van het CBS neemt het aantal vrouwen dat zichzelf als 'traditionele huisvrouw' identificeert per generatie af. Dat sluit aan bij de trend dat steeds meer vrouwen ervoor kiezen om te gaan werken. In 2020 was 80,4 procent van de vrouwen tussen 35 en 45 jaar actief op de arbeidsmarkt. Bij mannen ligt dit percentage op 89,6 procent. Dat verschil werd de afgelopen zes jaar steeds kleiner.

Toch kan de helft van de vrouwen in Nederland financieel nog niet op eigen benen staan. Hun inkomen is minder dan 70 procent van het netto minimumloon. Dit zou komen door het feit dat veel vrouwen niet werken, maar heeft ook te maken met beloningsdiscriminatie.

Bewuste keuze

Corina van der Sluijs is zelf huisvrouw. Ze heeft daar bewust voor gekozen. "Huisvrouw zijn is heel fijn, want ik kan lekker mijn eigen dingen doen en er voor mijn kind zijn." Maar dat de Poolse tv-zender het afschildert als ideaalbeeld vindt ze onterecht. "Het is ook echt ontzettend zwaar", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mijn vader moest en zou bij mijn moeder blijven, het heeft hem zijn leven gekost'

Vijf jaar geleden raakte Corina na een lang traject eindelijk zwanger. Toen ze na haar zwangerschapsverlof weer aan het werk ging, viel dat enorm tegen. "Ik werd heel depressief omdat ik bij mijn kleintje wilde zijn. Ik moest gewoon huilen op werk. Mijn hele hart ligt bij haar." Corina besefte dat haar dochter belangrijker voor haar was dan haar werk, en besloot de rol van huisvrouw op zich te nemen.

Negatief beeld

De reacties die Corina krijgt vindt ze verrassend. "Waarom werk je niet, vragen mensen vaak als ik het vertel. Als ik het uitleg begrijpen mensen het soms beter, maar alsnog snappen velen niet waarom mijn kind niet gewoon naar de opvang kan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslag geëist om vaccinatieschandaal Polen: beroemdheden kregen voorrang

Ze vindt het jammer dat het beeld van de huisvrouw zo negatief is. "Het wordt als iets heel simpels gezien. Maar huisvrouw zijn is een baan op zichzelf, het kan zelfs pittiger zijn dan een baan van 38 uur in de week."

'Geen standaard huisvrouw'

Ook de Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen ziet dat het beeld van de huisvrouw in ons land niet aansluit op de Poolse reclame. "Wij vinden niet dat de huisvrouw als zoiets simpels neergezet moet worden", vertelt voorzitter Dieny Scheffer aan EditieNL.

Volgens Scheffer bestaat de traditionele huisvrouw in Nederland niet. "Dat beeld klopt niet. Er is geen vaste rolverdeling meer. Mannen helpen tegenwoordig ook steeds vaker mee. Dus het beeld dat de Poolse zender schetst is volgens ons onjuist."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore