Ga naar de inhoud
135.000 volgers

Annette beantwoordt seksvragen van pubers op TikTok: '4 uur per dag druk mee'

Annette is zo'n vier uur per dag zoet met vragen beantwoorden Beeld © Annette Mijnheer

Annette Mijnheer uit Enschede heeft een eigen boerderij en geeft in de avonduren zwangerschapscursussen. Maar ze heeft er tegenwoordig een derde baan bij: seksvragen van pubers beantwoorden op TikTok. "Het zou fantastisch zijn als ik hiermee ongewenste tienerzwangerschappen kan voorkomen."

Vanaf welke leeftijd kun je een erectie krijgen? Kun je zwanger worden tijdens de menstruatie? Mag je een condoom hergebruiken? En loop je als maagd kans op een soa? Het is een kleine greep uit de vragen waar Annette (52) in haar video's antwoord op geeft.

Bevallingsverhalen

Op 30 januari plaatste ze haar eerste TikTok-video, toen nog in de waan dat vooral haar eigen cursisten ernaar zouden kijken. "Ze zeiden: je hebt altijd zulke leuke en bijzondere bevallingsverhalen, die moet je delen. Nou, dat heb ik een dag of drie volgehouden. Daarna was ik al pubervragen aan het beantwoorden. Twee weken later had ik ineens 16.000 volgers."

Meester
Lees ook:
Meester Jesper en zijn rekenhacks zijn een hit op TikTok: 'Ik word zelfs herkend'

Inmiddels is het 'zwaar uit de klauwen gelopen', zoals ze het zelf verwoordt. "Er was een periode dat ik er elke dag tienduizend volgers bij had. Nu is het iets meer gestabiliseerd: het zijn er per dag nog zo'n duizend." Annette heeft er in totaal nu bijna 135.000. "Sommige filmpjes worden een miljoen keer bekeken. Een miljoen! Ik kan echt niet beseffen hoe veel dat is."

Buitenland

Niet alleen Nederlandse jongeren weten haar te vinden: ze krijgt ook berichten van pubers uit België en zelfs uit Suriname. "We zijn de oceaan al over", lacht ze. "Ik word dag en nacht overladen met vragen. Rond 3.00 uur is het iets rustiger want dan gaan de pubers hier slapen, maar dan komen er weer berichten uit Suriname. Het blijft maar doorgaan."

Anoniem

Annette probeert alle vragen te beantwoorden. "Ik maak filmpjes van een minuut. Die zijn een stuk aantrekkelijker dan een twee uur durende les van een saaie biologieleraar. Ik vertel gewoon heel sec: dit is je lijf en zo werkt het. Blijkbaar slaat dat aan. Op TikTok kan het allemaal anoniem, dus dat maakt het minder spannend om iets te vragen."

'Seksuele
Lees ook:
'Seksuele voorlichting is meer dan een banaan en een condoom'

Ze is er drie à vier uur per dag aan kwijt. "Vooral de filmpjes kosten veel tijd. Maar soms stuur ik mensen ook gewoon een berichtje. Net zat ik bij de kapper nog vragen te beantwoorden. Op aanraden van mijn kinderen heb ik een GoFundMe-pagina gestart waar mensen me financieel kunnen steunen – alle TikTok-influencers doen dat, zeggen ze. Maar ik doe dit absoluut niet om geld te verdienen hoor." 

Kennis

Annette is zelf afgestudeerd verpleegkundige, maar geen seksuoloog. "Een hoop vragen kan ik wel beantwoorden vanuit mijn basiskennis over het menselijk lichaam. Veel jongens zijn nieuwsgierig naar het meisjeslichaam, en andersom. Of meiden vragen: waarom zijn mijn vriendinnen al ongesteld en ik niet? Veel pubers willen weten of ze 'normaal' zijn. Dat zijn meestal geen ingewikkelde vragen."

Seksuele
Lees ook:
Seksuele voorlichting aan kinderen: 'Ga vooral niet voor het Grote Gesprek'

Maar niet op alle vragen heeft ze direct antwoord. "Sommige dingen moet ik zelf ook opzoeken. Of ik verwijs door naar de huisarts. Laatst vroeg iemand of het normaal was om een pukkel op je penis te hebben. Tja, weet ik veel? Het kan zomaar een soa zijn. Veel jongeren weten niet goed waar ze met dit soort vragen terechtkunnen, dus ik ben blij dat ik ze dan kan doorverwijzen."

Tip voor ouders

Ze vermoedt dat veel jongeren thuis niet openlijk over seks kunnen praten. Haar beste tip voor alle ouders: "Beantwoord alle vragen van je kind, hoe jong hij of zij ook is. Ga er vooral niet giechelig over doen, en zeg ook niet dat ze het nog niet hoeven te weten. Want dan durven ze het de volgende keer misschien niet meer te vragen."