Ga naar de inhoud
Tweedehands kleding

'Kettingkledingruil': coronaproof tweedehands kleding ruilen

Kelly van den Bosch startte een kettingkledingruil in Tilburg

Door de coronacrisis is op een duurzame manier je garderobe vernieuwen vrij lastig. Tweedehandswinkels waren lang gesloten en zijn nu alleen op afspraak open. Bovendien zijn kledingruilfeestjes door de huidige maatregelen niet te organiseren. Een Amsterdamse kledingruilgroep verzon hier iets op: de kettingkledingruil.

De kettingruil werkt als volgt. "Je krijgt een tas met tweedehands kleding van een andere deelnemer. Wanneer de tas bij jou aankomt kun je hier binnen die drie dagen iets uitzoeken wat je leuk vindt en kun je ook iets nieuws eraan toevoegen, en dan geef je hem door aan de volgende persoon. Bij een grote ketting krijg je regelmatig een nieuwe tas", legt initiatiefnemer Nichon Glerum uit.

Eerste initiatief

Nichon maakte onderdeel uit van een kledingruilgroep, hier is het idee voor de kettingruil ontstaan. "Iemand uit de groep had een tas staan met kleding voor de volgende ruil. Maar door corona kwam hier niet veel van terecht. Zo zijn we eigenlijk aan de slag gegaan", vertelt ze aan EditieNL. Inmiddels is de groep al bijna een jaar actief en zijn ze uitgegroeid van een club van veertig mensen naar tachtig deelnemers.

Statiegeld
Lees ook:
Statiegeld op je oude trui: 'Beloning voor duurzaam denken'

Niet alleen houden de deelnemers leuke kleding aan de kettingruil over, ook leren ze nieuwe mensen kennen waardoor het initiatief extra waarde biedt tijdens de coronacrisis. "We bouwen een community op en je leert elkaar kennen. Dat is echt leuk."

De grens over

Nichon is erg enthousiast over hoeveel nieuwe kettingen er aan het ontstaan zijn. "In Amsterdam alleen zijn het er nu negen of tien. Na vandaag had ik zo’n 1500 aanmeldingen dus dan kunnen we mooi de groepen opsplitsen om de kettingen zo nog meer lokaal maken." Ook breidt het initiatief uit in de rest van Nederland en zelfs in het buitenland ontstaan er kettingen. "Er komt er eentje op Ibiza en ook twee in Duitsland. Ik vind het echt te gek."

Zo werd er ook een kettingkledingruil gestart door Marije Wolf en Tamara Wedervoort uit Vlissingen. "Wij hadden hier nog niet zoiets, dus hebben wij ons aangemeld bij de originele oprichtster. Zij heeft ons een aantal tools gegeven waardoor wij ook zelf aan de slag konden", vertelt Marije aan EditieNL.

Gepeste
Lees ook:
Gepeste Stef (9) heeft eigen kledinglijn: 'Je mag jezelf zijn'

De groep van Marije en Tamara bestaat momenteel uit 23 dames. Duurzaamheid is een belangrijke factor voor Marije dus probeerde ze ervoor te zorgen dat je lopend of met de fiets de tas naar de volgende persoon kan brengen. "Dat is dan weer mooi meegenomen."

Trend

Ook Kelly van den Bosch organiseert een kettingkledingruil. Haar kettingruil genaamd Bovenste Plank in Tilburg heeft inmiddels honderd deelnemers en is aan het groeien. Volgens haar is duurzaamheid in de mode een ware trend. "Zelfs bij Zalando kun je oude dingen inleveren en dan krijg je een tegoedbon. Ook bij H&M gebeurt het al lang", vertelt ze aan EditieNL.

‘Ik
Lees ook:
‘Ik wil mensen verleiden tot duurzaamheid’

Veel grote bedrijven springen er dus op in. Hierdoor wordt shoppen voor tweedehands kleding volgens Kelly steeds makkelijker. Ook het sociale aspect vindt Kelly erg leuk. "Je werkt met particulieren dus je hebt niet te maken met verkopers die teleurgesteld zijn als je niets koopt. Iedereen is blij als je iets geeft wat iemand anders kan gebruiken."

Ook na corona

Kringloop fanaat Sabine Oudt wordt ook erg enthousiast van het concept. Op haar blog TrashFashion schrijft ze over kringloopwinkels en ook is ze opgegroeid in kringloop kleding. "In deze tijd wordt duurzaamheid steeds belangrijker. En we zijn economisch niet in hoogtij dagen. Duurzaamheid is soms wel duur, dus dan is dit concept ideaal."

Sabine merkt dat het taboe op tweedehands kleding verdwijnt. "Voor mij was het altijd normaal. Mensen vroeger: vind je het niet vies? Nu hoor ik dat nooit meer." Volgens haar heeft dit concept potentie om te blijven, ook na de coronacrisis. "Je maakt elkaar 'rijker' met nieuwe stukken. Het geeft je een gevoel van community."

Deelnemen aan een kettingruil

Momenteel zijn er 96 actieve kledingruilkettingen in Nederland.

Op Kettingkledingruil.nl zijn alle locaties van de kledingruilgroepen terug te vinden.

Wanneer uw woonplaats niet op de lijst staat is het mogelijk om zelf een ketting te starten. Hiervoor kunt u zich ook aanmelden via de site.