Communicatie

Laten mannen vrouwen niet uitpraten? 'Vrouwen hebben meer woorden nodig'

10 maart 2021 16:38 Aangepast: 10 maart 2021 17:56
Foto ter illustratie Beeld © iStock

In de politiek zien we het wel vaker: politici die elkaar niet laten uitspreken. Vrouwelijke bewindslieden in het kabinet hebben Mark Rutte er zelfs op aangesproken dat hij vrouwen tijdens vergaderingen van de ministerraad vaak niet liet uitspreken en minder serieus leek te nemen. Zit er zo'n verschil in communicatie tussen man en vrouw? En als je iemand toch wil onderbreken, hoe doe je dat netjes?

Ank Bijleveld vertelde maandagavond in talkshow Op1 dat Rutte vrouwen tijdens vergaderingen eerder onderbreekt en dat andere vrouwelijke bewindslieden dat ook opviel. "Misschien praten we wel anders dan mannen, dat blijkt ook wel uit onderzoek. Onze manier van praten is soms doelgerichter, maar we moeten ook gewoon uit kunnen praten", aldus Bijleveld.

Anders communiceren

Volgens cultureel antropoloog Rik Roelfzema is het moeilijk te zeggen of mannen vrouwen inderdaad minder vaak laten uitspreken. "Opmerkelijk is wel dat als een vrouw onderbroken wordt, ze daar in de meeste gevallen niet op inhaakt, maar juist luistert", zegt hij tegen EditieNL.

Het is wel zo dat mannen anders communiceren dan vrouwen. "Mannen communiceren doelgericht en vrouwen zoeken meer verbinding, daardoor hebben ze meer woorden nodig", legt Roelfzema uit. "Als een vrouw lang aan het woord is, kan een man sneller in de reden vallen omdat hij denkt: come to the point."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte aangesproken op behandeling van vrouwen in ministerraad

Onze verschillen in communicatie komen volgens hem voort uit evolutie. "Vrouwen waren verzamelaars en voor hen was het belangrijk goed te communiceren. Als jagers moesten de mannen ook samenwerken, maar niet te veel praten. Er is natuurlijk een hele emancipatie overheen gekomen waardoor die verschillen zijn afgevlakt."

Ook ons brein speelt een rol. "Wanneer vrouwen communiceren, gebruiken ze beide hersenhelften. Bij mannen wordt alleen de rechterkant geactiveerd. Dit maakt dat vrouwen anders luisteren."

Annemarie van Leggelo Annemarie van Leggelo

Niet netjes

Maar los van de verschillen in communicatie tussen mannen en vrouwen, moet je iemand volgens etiquettedeskundige Annemarie van Leggelo gewoon altijd laten uitpraten. "Iemand onderbreken is sowieso niet netjes. Dat hoort niet, want je kapt iemand af", zegt ze tegen EditieNL.

Als je iemand toch onderbreekt zijn er wel bepaalde manieren, zo moet je niet je stem verheffen. "En zeg dan: mag ik je even onderbreken?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vrouwen praten te veel in vergaderingen' zei Tokio 2020-baas. Is dit echt zo?

En hoe kun je het beste reageren als je zelf onderbroken wordt? "Het is beter om even te luisteren, maar als het vaker gebeurt kun je aangeven dat iemand je onderbreekt", zegt Van Leggelo. "Dan zeg je bijvoorbeeld: het is al de derde keer dat je me onderbreekt en dat vind ik vervelend."

Ook helpt het om je verhaal kort en bondig te houden: "Dan word je minder snel onderbroken.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore