Verkiezingsprogramma's

Digitale Zaken of Inclusiviteit: krijgen we nieuwe ministeries na de verkiezingen?

10 maart 2021 14:56
Foto ter illustratie Beeld © ANP

Een minister van Klimaat en Energie, een minister van Digitale Zaken of een minister van Wonen. Wie een blik werpt op de verkiezingsprogramma's ziet dat veel politieke partijen willen dat de ministeries op de schop gaan. Hoe haalbaar is dat?

"Je ziet het altijd wel in campagnes: de wens voor een nieuwe minister, een nieuwe staatssecretaris of een nieuw ministerie", zegt politiek verslaggever Frits Wester. Verschillende partijen hebben dat inderdaad opgenomen in hun verkiezingsprogramma. We vroegen een aantal partijen hoe zij dat voor zich zien.

Digitale zaken en inclusiviteit

Politieke partij Volt pleit er bijvoorbeeld voor een ministerie van Digitale Zaken op te richten. "Hierbij kijken we naar landen als Estland waar ze hun digitale zaken goed op orde hebben", vertelt Itay Garmy, nummer 11 op de lijst van Volt.

"Een ministerie van Digitale Zaken kan zowel de overheid als de burger weerbaar maken tegen cyberaanvallen en nepnieuws. Daarnaast zal een ministerie van Digitale Zaken ICT-schandalen voorkomen bij de overheid en burgers begeleiden bij het gebruik van nieuwe software en technologieën", vervolgt Garmy.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe politieke partij: hoe kies je een goede naam?

DENK wil graag dat er een minister van inclusiviteit komt, 'omdat alle Nederlanders een plek verdienen in onze samenleving'. "In 2021 kunnen we niet accepteren dat groepen Nederlanders worden uitgesloten op de arbeidsmarkt of op de woningmarkt en zelfs door onze eigen Belastingdienst worden gediscrimineerd", zegt fractievoorzitter Farid Azarkan.

Minister van wonen

Bij D66 ligt de focus dan weer op wonen: "Er is een enorm tekort aan betaalbare woningen. Daarom wil D66 zo snel mogelijk 1 miljoen huizen bijbouwen", zegt fractievoorzitter Rob Jetten. "Een speciale minister van wonen kan gemeenten en provincies helpen om geschikte bouwlocaties te vinden. Zo'n minister kan ook ingrijpen als we de bouwopgave niet halen."

Schuiven en samenvoegen

Allerlei grootse ideeën dus voor nieuwe ministers en ministeries. Maar hoe groot is de kans dat deze er ook echt komen? "Een heel nieuw ministerie zie ik nu niet zo snel gebeuren", zegt Frits Wester. "We zien wel dat er wordt geschoven met ministeries en dat ze worden samengevoegd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alles voor de aandacht: politici smijten met geld om online gezien te worden

Er zijn namelijk heel wat ministeries en ministers geweest. Zo hoorde Veiligheid vroeger bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Daarna is dit het ministerie van Justitie en Veiligheid geworden", zegt Wester. En ook op andere vlakken wordt geschoven. "Vroeger was Landbouw een heel belangrijk, zelfstandig ministerie en daarna werd het ondergebracht bij Economische Zaken. En de afgelopen vier jaar was het weer een apart ministerie: Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit."

Ook kunnen er ministers of staatssecretarissen bij worden bedacht. "We hebben ook een minister gehad van Ontwikkelingssamenwerking, een staatssecretaris van Emancipatie en een staatssecretaris van Sport. Maar die specifieke staatssecretarissen verdwenen net zo snel weer."

Kansloos

De politiek verslaggever heeft bij sommige van de nieuwe ideeën z'n twijfels. Het plan van de PVV (om een ministerie van Immigratie, Remigratie en De-islamisering op te richten) noemt hij 'kansloos'. "Dat wil niemand."

"Bij de plannen van Volt denk ik: misschien een staatssecretaris, maar wat moet-ie doen? Ik denk ook niet dat er een aparte minister van Inclusiviteit komt, dat zal eerder worden ondergebracht bij een bestaande minister of staatssecretaries", zegt Wester. "Misschien dat er wel een apart bewindspersoon komt voor duurzaamheid en klimaat, maar ook dat zal bij een bestaand ministerie onder gebracht.  "

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jacht op jonge kiezer geopend: 'Onvrede en machteloosheid groter dan ooit'

De plannen van D66 vindt Wester een stuk aannemelijker. "Vroeger hadden we het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Daarvan was Wonen altijd een belangrijk onderdeel met een aparte staatssecretaris. Vervolgens is dat weer ondergebracht bij BZK", legt hij uit. "De kans dat er nu weer aparte minister of staatssecretaris voor wonen komt acht ik heel groot. Want alle partijen zien wel dat er iets moet gebeuren aan de woningmarkt die helemaal op slot zit."

Dure operatie

Een nieuw ministerie is in elk geval een dure operatie. "Als er een nieuw ministerie komt, dan moeten ambtenaren gaan schuiven met hun bureaus. Er komen andere naambordjes, nieuw briefpapier, nieuwe visitekaartjes, andere stickers, de ambtenaren krijgen een andere focus."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore