Ga naar de inhoud
Verwaterd

Vriendschappen bekoeld tijdens crisis: is dat blijvend?

Heeft de coronacrisis invloed op vriendschap? Beeld © Getty Images

Misschien heb je het na een ruim een jaar in de coronacrisis zelf ook al gemerkt: veel vriendschappen zijn verwaterd. Uit onderzoek van Snapchat blijkt dat 23 procent van de ondervraagde Nederlanders zegt dat de crisis invloed heef gehad op hun vriendschappen. Gaan we die vriendschappen weer oppakken? En is dat moeilijk?

"Ik kan inderdaad beamen dat het voor mensen inderdaad moeilijker is geworden om vriendschappen te onderhouden en dat de kans groot is dat vriendschappen verwaterd zijn tijdens de coronacrisis", vertelt hoogleraar sociologie en sociale netwerken Beate Volker van de Universiteit Utrecht.

En dat terwijl we volgens haar wel degelijk de middelen hebben om die contacten te onderhouden. "Moet je je eens voorstellen dat je geen mobiel of internet hebt."

Vriendschap onderhouden

Uit onderzoeken blijkt dat je kern van echt goede vrienden bestaat uit ongeveer vijf mensen. Aan die mensen besteed je gemiddeld zo'n veertig procent van je sociale tijd. "Met die hechte vrienden blijft het contact wel goed", zegt Volker. "Voor die selecte kern ben je wel bereid om je middelen in te zetten of ze op te zoeken om de vriendschap te onderhouden."

Eenzaam
Lees ook:
Eenzaam tijdens de lockdown: 'Bellen jullie mij wat vaker?'

De groep daaromheen, waar je al zelden een-op-eencontact mee hebt, laten we dus snel verwateren. Maar de contacten waar we wél moeite voor blijven doen worden beter.

Volker: "Een opvallende uitkomst is dat een kleine groep mensen zegt dankzij de coronacrisis een diepere band met zijn of haar vrienden te krijgen. Door de maatregelen mag je maar één bezoeker uitnodigen, waardoor je vaker een een-op-eengesprek hebt."

Opnieuw contact leggen

Volgens de hoogleraar is het algemene beeld dat jongeren tijdens de coronacrisis meer vrienden hebben verloren dan ouderen. "Dat komt doordat jongeren vanuit zichzelf al een veel groter netwerk hebben dan de ouderen, daardoor kunnen ze er ook mee verliezen", legt Volker uit.

Gelukkig voor hen zijn verwaterde vriendschappen ook zo weer op te pakken. "Ik verwacht dat oude vriendschappen weer opbloeien als openbare plekken zoals sportscholen en horeca opengaan – de plekken waar die vriendschappen voor de crisis zijn ontstaan. Zodra je die mensen weer tegenkomt, is het niet moeilijk om dat contact te leggen."