Stokje in je neus

Binnenkort kun je jezelf thuis testen op corona: hoe makkelijk is dat?

09 maart 2021 16:37 Aangepast: 09 maart 2021 18:18
Verslaggever Steef deed zelf een coronatest Beeld © EditieNL

Testen, testen en nog eens testen. Grote kans dat je in het afgelopen jaar weleens in de teststraat bent geweest. Vanaf volgende maand kun je er ook gewoon thuis achterkomen of je besmet bent met het coronavirus, met een zelftest die je bij de supermarkt of drogist haalt. EditieNL-verslaggever Steef probeerde vast uit hoe het is om met zo'n stokje in je eigen neus te wroeten.

Er zijn twee soorten sneltesten die straks waarschijnlijk voor iedereen te koop zijn. "Je hebt testen van de eerste en de tweede generatie", vertelt Sywert van Lienden van stichting Hulptroepen Alliantie. De eerste generatie is de klassieke coronatest, met een stokje dat vrij diep de neus ingaat. "De nieuwste generatie gaat maar twee centimeter de neus in, in beide neusgaten."

Minder diep in de neus

Het zijn volgens Van Lienden dezelfde testen die je ook bij de GGD ziet, alleen dan geschikt gemaakt voor consumenten. "Dat betekent dat er een heldere gebruiksaanwijzing bijzit", legt hij uit. "En de nieuwere testen hoeven dus minder diep de neus in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelftest corona vanaf volgende maand verkrijgbaar bij de drogist

Dat is voor veel mensen waarschijnlijk een welkome optie. "De klassieke is niet zo ingewikkeld: je doet je hoofd iets naar achteren en als je horizontaal duwt voel je wanneer je ergens tegenaan zit. Maar mensen vinden het in de praktijk eng om zo ver door te duwen."

Betrouwbaarheid

Beide soorten testen zijn erg betrouwbaar, zegt Van Lienden. "De nieuwe generatie laat tussen de 92 en 97 procent betrouwbaarheid zien. De klassieke test is nog iets betrouwbaarder." 

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je het niet goed doet: de testen hebben een controlesysteem en geven zelf aan of je genoeg materiaal hebt afgenomen. Verder werkt het vergelijkbaar met een zwangerschapstest: je doet het stokje in de vloeistof en drupt deze op een staafje waar binnen tien minuten de uitslag op verschijnt.

'Vreselijk'

Maar of het stokje nou kort of lang is, je moet 'm toch zelf in je neus stoppen. Hoe is dat? Verslaggever Steef van Stiphout probeerde de twee verschillende testen uit. Over de lange staaf kan hij kort zijn: "Die was niet te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van thuistesten tot een anale coronatest: wat doet Nederland?

Steef vond het erg moeilijk om het stokje ver genoeg in zijn neus te duwen. "Ik vroeg: ben ik er al? Toen was ik nog niet eens op de helft. Uiteindelijk is het stokje niet ver genoeg naar binnen gegaan, maar had ik volgens de test toch genoeg materiaal. Maar het was echt vreselijk. Het was fijner geweest als iemand anders het deed."

De test van de nieuwe generatie beviel hem een stuk beter. "In alle twee de neusgaten even twee centimeter diep goed rondwoelen. Dat kriebelt gewoon wat."

Twee testen

De test met het lange staafje zal vermoedelijk rond de 4 of 5 euro gaan kosten, de nieuwere generatie waarschijnlijk een euro of 8. En het resultaat van de testen van Steef? Je ziet het vanavond om 18.15 uur in EditieNL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore