Ga naar de inhoud
Zelf maken

Brabants bedrijf maakt gerookte eieren: 'Smaakt naar barbecue'

Het Brabantse bedrijf Smoked Egg Europe maakt als enige in Europa gerookte eieren

Pasen komt er weer aan, en daar hoort natuurlijk een ei bij. Je kunt natuurlijk een eitje bakken of koken, maar je kunt hem ook roken. Dat doet Smoked Egg Europe, een bedrijf in Brabant. Zo blijft het ei langer houdbaar. Maar hoe smaakt het?

Ondernemers Annegien en Gijsbert Bos van Smoked Egg Europe hebben de primeur. Zij mogen als enigen in Europa gerookte eieren maken. Ze zijn op het idee gekomen dankzij vrienden in Australië. "Zij hebben dit ontdekt", vertelt Annegien aan EditieNL.

'Sprong in het diepe'

De Australische vrienden van het stel vroegen of ze dit product in Europa zouden willen produceren. "Soms moet je gewoon iets doen buiten je comfortzone." Het stel was toentertijd nog in loondienst. "We hebben een sprong in het diepe gewaagd."

Eieren,
Lees ook:
Eieren, kaas en vlees vanaf het erf: boeren omarmen korte ketenverkoop

Het bijzondere aan een gerookt ei is dat het langer houdbaar is. Ook de smaak is anders. "Je hebt echt een gerookte smaak. Een barbecuesmaak", vertelt Annegien. Volgens haar vergelijken sommigen het met een ei dat gecombineerd wordt met spek. "Maar er zijn ook mensen die geen verschil merken."

Groeien

De gerookte eieren van Smoked Egg Europe worden momenteel verkocht bij de online supermarkt CRISP, vier filialen van de Jumbo en bij een aantal delicatessezaken. "We waren van plan om de eieren aan de horeca te leveren, maar door corona kan dat nu nog niet."

Geen
Lees ook:
Geen dier minder geslacht: heeft een week minder vlees eten wel zin?

Het bedrijf van Annegien en Gijsbert is momenteel nog een startup. "We zouden het te gek vinden als we het kunnen laten groeien, zodat het een succesvolle business wordt."

Smaak

Maar hoe smaakt zo'n gerookt ei nu echt? Chefkok Julius Jaspers probeert er een uit. "Je proeft een goed ei, met een beetje een smokey toon in de achtergrond", vertelt hij aan EditieNL. Hij denkt dat het verschil in smaak voornamelijk wordt veroorzaakt door de manier waarop de eieren worden bereid. "Er komt natuurlijk veel meer hitte bij, dat heeft effect." 

Dierenartsen
Lees ook:
Dierenartsen Van Leeuwen, Kip en Van Osch werken aan de Torenvalklaan

Van de noodzaak van de langere houdbaarheid van het ei is Jaspers niet overtuigd. "Ik ga een ei niet drie maanden bewaren. Dat doe ik met rijst ook niet. Boodschappen doe ik gewoon voor een week en de producten eet ik binnen die tijd wel op."

Hij twijfelt nog of gerookte eieren echt nodig zijn, maar smakelijk vindt hij ze zeker. "Het is gewoon een nieuw product dat lekker is maar waarbij je kan twijfelen aan de absolute noodzaak. Maar het kan, en het is lekker."