Ga naar de inhoud
Redden bij brand

Met deze sticker weet de brandweer hoeveel huisdieren je hebt

Rutger wil zeker weten dat zijn hond en katten gered worden als er brand uitbreekt Beeld © Rutger de Klein

De brandweer redt niet alleen mensen, maar ook dieren uit brandende gebouwen. Maar hoe weten ze hoeveel er rondlopen? Rutger de Klein bedacht er iets op: hij heeft stickers gemaakt waarop je exact kunt aangeven wat voor en hoeveel huisdieren je hebt. "Niet alleen mensen hebben het recht om gered te worden."

"Het concept is vrij simpel", legt Rutger uit aan EditieNL. "Huisdiereigenaren geven op de sticker precies aan wat voor dieren er in huis rondlopen. Ze plakken deze op de deur, het raam of de gevel zodat de brandweer – of andere hulpdiensten – bij een ontruiming gericht kunnen zoeken."

Inspiratie

De 28-jarige dierenvriend uit Dordrecht werd op het idee gebracht toen hij in België een soortgelijke sticker bij iemand op de voordeur zag hangen. "Dat ding bleef door mijn hoofd spoken. Zelf heb ik een hond en twee katten thuis en ik moet er niet aan denken dat zij 'vergeten' zouden worden. Ik wilde ook zo'n sticker, maar hier in Nederland waren alleen algemenere soorten te vinden. Op mijn sticker kun je echt de aantallen invullen, zodat de brandweer niet per ongeluk een dier vergeet."

'Brandweer,
Lees ook:
'Brandweer, wij hebben een kat': sticker moet Vlaamse huisdieren redden

Daarom besloot hij in 2018 om er zelf een te lanceren. Naar schatting zijn er inmiddels twintig- tot dertigduizend huishoudens die er een hebben. "Ik doe de promotie samen met mijn partner. Eerst gingen we langs de deuren, maar inmiddels gaat het meeste via social media. We zijn nu in gesprek met dierenwinkels en tuincentra om de stickers ook daar te verkopen."

Brandweer

Ook de brandweer is op de hoogte van de stickers. "Ze letten er ook echt op", benadrukt Rutger. "De brandweer heeft de eed afgelegd om mens én dier te redden. Met Dierendag hebben ze de stickers zelf ook besteld en deze op hun eigen Instagram-pagina gepromoot. "

Uiteindelijk hoopt Rutger dat alle huishoudens met huisdieren een sticker aanschaffen. "Elk dier verdient het om gezien te worden. En om – net als mensen – gered te worden. Je wil je huisdier toch niet aan zijn lot overlaten?"