Ga naar de inhoud
Nationale Week Zonder Vlees

Geen dier minder geslacht: heeft een week minder vlees eten wel zin?

78 procent van het rundvlees wordt geëxporteerd Beeld © Lucienne Sijben

De Nationale Week Zonder Vlees is van start gegaan. Steeds meer mensen doen eraan mee en denken daarmee goed bezig te zijn. Voor de dieren natuurlijk, en voor het milieu en de vleesindustrie. Toch blijkt dat niet helemaal waar. Er wordt namelijk geen dier minder om geslacht als jij een week geen vlees eet.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat meer dan de helft (55 procent) van het vlees uit de Nederlandse slachthuizen naar het buitenland gaat. Wat wij niet eten wordt dus wel in China, België of Frankrijk gegeten. Heeft het dan wel zin om een week lang vlees te laten staan?

Vlees
Lees ook:
Vlees is nog steeds veel goedkoper dan vegetarisch, en dat zit zo

"Als je zelf niks doet dan kunnen we het net zo goed opgeven met z'n allen", zegt Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees, tegen EditieNL. 

"Het is echt een kwestie van vraag en aanbod. Als je gaat kijken naar hoeveel we exporteren dan is dat natuurlijk wel heel pijnlijk." Het is volgens haar dan ook aan de Nederlanders om het goede voorbeeld te geven. "Wij lopen in Nederland voorop met heel veel zaken en als het aankomt op de verantwoordelijkheid van ons vleespatroon dan moeten wij het goede voorbeeld geven en andere landen helpen."

'Varkenshaas op de crèche'

Een groot deel van het in Nederland geslachte vlees gaat naar landen als Frankrijk en Italië. In die landen is het minder ingeburgerd om af en toe geen vlees te eten, weten ook onze RTL-correspondenten.

"Het eten van vlees is heel erg verankerd in de Franse cultuur", legt Frankrijk correspondent Eveline Blijsma uit. "Zelfs op de crèche van mijn kinderen staat er regelmatig varkenshaas of kalfsvlees op het menu."

Minder
lees ook:
Minder vlees eten? Hier moet je op letten

"Vegetariërs hebben het wel een lange tijd heel lastig gehad. Dat verandert in grote steden als Parijs, maar Frankrijk loopt wel achter op andere landen."

Ook in Italië is het vlees dat de klok slaat, legt correspondent Anouk Boone uit. "Je begint hier vaak met een primo (voorgerecht) en dan een secondo (tweede gang/hoofdgerecht) – en dat is bijna altijd vis of vlees. Zelfs in een grote stad als Rome is men nog niet zo bezig met vegetarisch eten. Dat is een flink contrast met Nederlandse grote steden, waar een groot aanbod aan vegan en vegetarisch eten te vinden is."

Salami en Parmaham

"In een stad als Milaan is wel meer vegetarisch aanbod", gaat ze verder. "Maar in andere steden en op het platteland zijn rund en steak nog altijd erg geliefd. En denk ook aan de salami en parmaham: die zijn bij de borrel nog veelal onmisbaar. Italië is geen vooruitstrevend land als het gaat om vegetarisch eten."

Ook al doen wij het dus wel iets beter dan landen als Frankrijk en Italië: dat wil volgens Boerdam niet zeggen dat we niks hoeven te doen. Een week als deze is volgens haar juist extra belangrijk. "De helft van de bijna 2,5 miljoen mensen die meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees houdt het langer vol en eet na deze week helemaal vega of minder vlees. Dat is een mooi voorbeeld voor de landen om ons heen."

Cijfers over vlees:

  • Gemiddeld eten we zo'n 78 kilo vlees per persoon per jaar, dat is 1,4 miljard kilo in Nederland in totaal.
  • Het slachtgewicht is ruim 3 miljard kilo.
  • Van het rundvlees en pluimveevlees dat in Nederland wordt geslacht wordt 78 procent geëxporteerd.
  • Van varkensvlees gaat 43 procent naar het buitenland.

Bron: CBS