Tips

Overbieden op je droomhuis? 'Ga niet na een paar teleurstellingen over je max heen'

08 maart 2021 11:00 Aangepast: 08 maart 2021 14:42
Volgens Debbie Mels is het belangrijk dat je er als koper bovenop zit

De oververhitte woningmarkt lijkt nog niet af te koelen. Uit cijfers van Makelaarsland blijkt dat 62 procent van de kopers de eerste twee maanden van dit jaar boven de vraagprijs heeft geboden. Grote kans dus dat je – wanneer je een huis gaat kopen – moet overbieden. Maar hoe doe je dat het best?

Bij menig Funda-advertentie staat onder de foto's: 'Wegens grote belangstelling is het niet meer mogelijk een bezichtiging in te plannen'. En als het je al gelukt is om een afspraak te plannen – en je wil het huis hebben – dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Dan is het maar hopen dat jouw bod in de smaak valt. Verkoopmakelaar Debbie Mels van het programma 'Voor hetzelfde geld' geeft tips.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Droomhuis gezocht: stel start online campagne met eigen site en social media

"Allereerst is het natuurlijk een hele verdrietige situatie. Alles wordt al duurder dus we moeten eigenlijk helemaal niet willen overbieden." Maar als je het dan toch moet doen, zijn er wel een paar dingen die kunnen helpen. "Je moet er gewoon heel snel bij zijn. Vijfentwintig bezichtigingen is wel de max terwijl we gemakkelijk vijftig aanmeldingen krijgen", legt ze aan EditieNL uit.

Het is volgens Mels belangrijk dat je er als koper bovenop zit. "Zorg dat je alle makelaars in de buurt op social media volgt. Als een makelaar een woning op Instagram Stories zet kun je al meteen bellen."

Serieuze koper

"Daarnaast kan het ook helpen om een aankoopmakelaar te hebben, want makelaars spreken elkaar elke dag." En als het je dan gelukt is om een afspraak te maken dan moet je volgens haar de indruk wekken bij de makelaar dat je een serieuze koper bent. "Wees voorbereid. Stel gerichte vragen en zorg dat je van te voren alle stukken hebt opgevraagd en bijvoorbeeld en probeer van je financieel adviseur iets op papier te krijgen dat je positie sterker maakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordmaand januari: gekte op woningmarkt neemt nog meer toe

Als je dan daadwerkelijk een bod wil uitbrengen zijn er volgens Mels een paar dingen om rekening mee te houden. "Zoek zelf uit wat de verkoopprijzen van woningen in de buurt zijn, dan weet je al meer wanneer je kans maakt." Daarnaast kan ook een persoonlijk briefje naar de verkoper het laatste zetje geven.

'Spreek je grens af'

Toch moet je je niet te veel laten opjagen door alle overbiedingen. Je krijgt namelijk alleen de taxatiewaarde van het huis gefinancierd. Als je daar overheen gaat moet je eigen geld kunnen inleggen. Het is volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis belangrijk om met elkaar af te spreken hoe ver je wil gaan. "Spreek je eigen grens af, je moet wel draaglijke maandlasten houden."

Vaak gaat dat in het begin wel goed, legt hij uit, maar na een paar teleurstellingen wordt het lastig die grens te bewaken. "We zien dat als kopers drie of vier keer naast een huis hebben gegrepen ze toch tot hun maximum gaan en daar moet je je wel bewust van zijn. Want vaak heb je ook nog te maken met servicekosten die je maandlasten nóg hoger maken."

Tips bij bieden op een woning:

- Wees er supersnel bij. Volg de juiste socialmedia-accounts.

- Weet wat je aankunt. Ga vooraf in gesprek met een financieel adviseur en vraag om een 'kooppaspoort' of verklaring.

- Wees goed voorbereid. Neem vooraf alle stukken door en verdiep je in de transactiecijfers.

- Zorg dat je de gunfactor hebt. Kom op tijd bij afspraken en bel af als je het niet redt. Ook een persoonlijk briefje aan de verkoper kan helpen.

- Bied altijd net voor sluitingstijd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore