Geheugenpaleis training

Vergeetachtig? Zo word je een kampioen in onthouden

08 maart 2021 12:00 Aangepast: 08 maart 2021 12:26
Martin Dresler werkte mee aan het onderzoek naar het Geheugenpaleis

We vergeten allemaal wel eens iets. Toch kun je voorkomen dat je geheugen je in de steek laat door het geheugen te trainen. Het Radboud UMC heeft een nieuwe techniek om het geheugen te verbeteren genaamd 'Geheugenpaleis'.

De techniek helpt niet alleen bij dingen beter onthouden maar helpt ook bij het verbeteren van het langetermijngeheugen. Het werkt door middel van associatie. "Het idee is dat als je bijvoorbeeld een boodschappenlijstje wilt onthouden, je de dingen die je moet onthouden gaat associëren met dingen die je ziet onderweg naar de supermarkt", legt Martin Dresler, onderzoeker bij Donders Institute uit aan EditieNL.

Geheugenpaleis

Zo kun je de dingen op je lijstje associëren met dingen zoals brievenbussen, stoplichten en andere dingen die opvallen op je route. "Dan associeer je mentaal de informatie met de dingen. Bijvoorbeeld kaas en een stoplicht of spaghetti in een boom. En als je dan in de supermarkt staat denk je terug aan je route en onthoud je dankzij de associatie de dingen die je nodig hebt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Radboud Universiteit en Radboudumc niet langer 'katholiek' na conflict

Deze methode werkt volgens Dresler het beste wanneer je langere lijsten wilt onthouden. "Als je vijf dingetjes moet onthouden is deze methode een beetje overdreven, maar voor lijsten van bijvoorbeeld vijftig dingen is deze methode erg handig. Iedereen kan deze methode gebruiken met een beetje oefening."

Minder energie

Tijdens het onderzoek werd er getraind met zowel geheugenkampioenen als met ‘normale mensen’. Hierdoor kon er een goede vergelijking gemaakt worden tussen de twee groepen. "De groep die hiervoor geen expert waren in onthouden waren goed in staat om dingen te onthouden met het Geheugenpaleis. Natuurlijk niet zo goed als de experts maar hun geheugen was wel verbeterd", vertelt Dresler.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Google verplicht meer werkgeheugen vanaf Android 10'

Wat opviel tijdens het onderzoek was dat met gebruik van het Geheugenpaleis, het de mensen minder moeite kostte om dingen te onthouden. "In verschillende gedeeltes van het brein zagen we dat het minder moeite kostte om niet alleen dingen te onthouden maar ook om nieuwe dingen te leren. Dit zagen we niet alleen bij de mensen die vooraf geen training hadden gehad, maar ook bij de geheugenexperts."

Geheugenkampioen

Boris Konrad is geheugenkampioen en heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de nieuwe techniek. "Er is een wereldkampioenschap dat één keer per jaar plaatsvindt. Met een team ben ik meerdere keren wereldkampioen geworden", vertelt hij aan EditieNL.

Momenteel is hij individueel de vierde van de wereld op het gebied van onthouden. "Ik kan een speelkaartenpakje met 54 kaarten onthouden, of een hele reeks cijfers noemen." Dat Boris goed kan onthouden zie je ook op de Instagram van EditieNL. Daar noemt hij uit zijn hoofd alle medewerkers van EditieNL op. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore