Coronastress

Gommers grijs geworden: wat voor impact heeft stress op je uiterlijk?

04 maart 2021 17:06 Aangepast: 04 maart 2021 17:08
Diederik Gommers deelt op Instagram een voor- en nafoto Beeld © Instagram Diederik Gommers

Wat doet stress met je uiterlijk? Volgens de vrouw van ic-arts Diederik Gommers is hij door de coronacrisis jaren ouder geworden. Deskundigen bevestigen dat dat inderdaad zo kan zijn. "Het pigment van het haar kan worden aangetast."

De werkdruk van het afgelopen jaar heeft zo z'n sporen achtergelaten, laat Gommers weten op Instagram. Hij deelt daarbij twee foto’s van zichzelf: een van een jaar geleden en een van nu. "Mijn vrouw zegt dat ik meer rimpels, wallen onder m’n ogen en grijs haar heb gekregen het afgelopen jaar", schrijft hij. 

Stress

Rimpels krijgen van de stress is zeker mogelijk, zegt dermatoloog Peter Velthuis. "In onze huid zijn herstelmechanismes aanwezig die constant bezig zijn met het herstellen van aanvallen tegen de huid, zoals zonlicht of vuil", vertelt hij aan EditieNL.

Bij iemand met chronische stress kunnen deze mechanismes minder goed reageren. "Met als gevolg dat de huid eronder te lijden heeft. Denk aan de toename van lijntjes en rimpels."

Gezond leven

Daarnaast kunnen andere bij-effecten van stress invloed hebben op de huid. "Als je veel stress ervaart eet je meestal ook ongezonder, meer vette dingen. Je krijgt dan minder vitamines binnen. Je slaapt ook minder goed, je beweegt minder. Dat heeft ook allemaal een negatieve invloed op de huid."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

IJsboer in de stress vanwege zonnig weer: 'Zaten nog in winterslaap'

Diepe wallen onder de ogen hebben volgens Velthuis te maken met de vochthuishouding die minder functioneert. "Die kunnen tijdelijk zijn, maar je ziet ze wel." Vet eten heeft ook effect. "Daarvan krijg je puistjes."

Grijze haren

Maar stress heeft niet alleen effect op de huid, ook in het haar kan verschil te zien zijn. "Stresshormonen als cortisol en adrenaline hebben invloed op onze haarkleur. Je kan zeker grijze haren krijgen van de stress." Dit zal je niet van de een op de andere dag kunnen zien, maar wel in een paar maanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De zin en onzin van huidverzorging: 4 vragen beantwoord

De verkleuring van het haar komt doordat stresshormonen de pigmentvormende cellen aantasten. "Bij nieuwe, groeiende haren kan dat pigment dus worden aangetast. Dan kan er grijs haar groeien."

Cortisolniveau

Met behulp van de grijze haren op iemands hoofd kan worden gemeten of diegene last heeft van chronische stress. Dit wordt gedaan door het cortisolniveau te meten. "Voorheen werd dat gemeten in bloed of speeksel, maar dat is vooral een momentopname. De uitslag kan dan erg wisselen", vertelt Eline van der Valk, arts en onderzoeker aan het Erasmus MC. Daarom wordt er nu haar voor gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blarenpleister tegen acne? 'Je kan er juist meer puistjes van krijgen'

Tijdens zo’n meting wordt er een plukje haar van ongeveer drie centimeter afgeknipt. "Hiermee kunnen wij het cortisolniveau van de afgelopen drie maanden meten", legt Van Der Valk uit. Uit onderzoeken blijkt dat dat bij mensen met chronische stress vaak wat hoger is dan bij mensen die geen stress ervaren.

"Maar het is zeker geen waterdichte meetmethode", gaat ze verder. Er zijn allerlei andere factoren die kunnen bijdragen aan een verhoogd cortisolniveau, zoals medicijnen. "Ook bij mensen met obesitas ligt het doorgaans iets hoger. Daarnaast kunnen genetische factoren, slaap en zelfs haarkleur van invloed zijn. En mogelijk nog meer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore