Dubbel feest

Vijftigste gorilla geboren tijdens 50-jarig jubileum Apenheul

04 maart 2021 12:39 Aangepast: 04 maart 2021 12:40
De kleine gorilla is helemaal gezond Beeld © Apenheul

Dubbel feest in Apenheul. Het park viert niet alleen zijn 50-jarige jubileum, maar ook de geboorte van de vijftigste gorilla. Moeder en kind maken het goed. Het geslacht is nog niet bekend.

Het is de tweede keer dat moeder Gyasi een gezond jong op de wereld zet. Vader Bao Bao had nog geen kinderen. Hij kwam twee jaar geleden naar het park om voor nageslacht te zorgen maar heeft jarenlang zonder vrouwen geleefd omdat het nog spannend was hoe hij zich in een groep zou gedragen.

Wennen

"Het was erg spannend of Bao Bao de juiste leider van de groep kon worden en hij had ook nog nooit gepaard. Stap voor stap hebben wij hem laten wennen en dat er nu een gezonde baby is geboren is de kroon op ons werk", zegt dierverzorger Raoul Michon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bonobo geboren in Apenheul: 'Jong ziet er gaaf uit'

In 1976 waren de eerste gorilla’s in Apenheul zichtbaar voor publiek. Het park maakt deel uit van het Europees fokprogramma (EEP) voor gorilla’s om deze bedreigde diersoort in dierentuinen in stand te houden. Inmiddels zijn de genen van veel in Apenheul geboren gorilla’s wereldwijd verspreid.

Het jong ligt bij zijn moeder Gyasi Het jong ligt bij zijn moeder Gyasi

Naamverkiezing

De jonge gorilla heeft nog geen naam. In het voorjaar, wanneer ook het geslacht bekend is, start het park een wedstrijd waarin ze op zoek gaan naar een Afrikaanse naam. De dierverzorgers kiezen uiteindelijk een winnaar uit de inzendingen.

In verband met de sluiting van het park vanwege de coronacrisis is het helaas nog niet mogelijk om het jong te bewonderen. Apenheul hoopt eind maart z'n deuren te openen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore