EditieNL-verkiezingsserie

Nicole Temmink (SP) wil het tekort aan politie in Overijssel aanpakken

05 maart 2021 16:57 Aangepast: 06 maart 2021 11:34
Nicole Temmink (SP) komt op voor het politietekort in Overijssel

Op 17 maart mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In de media zien we vaak de landelijke kopstukken van de partijen langskomen, maar er zijn ook een hoop minder bekende kandidaat-Kamerleden die graag de stem van hun regio willen laten klinken in Den Haag. In een zesdelige serie gaat EditieNL bij hen langs. Vandaag: Overijssel.

DJV Insights vroeg in opdracht van EditieNL aan de bewoners van alle twaalf de Nederlandse provincies of zij zich gehoord voelen door Den Haag. Overijssel eindigde op de zevende plaats: 39 procent van de inwoners van Overijssel vindt dat landelijke politici genoeg aan hun provincie denken.

Politie tekort

Nicole Temmink staat op nummer 13 van de SP-lijst en vindt het treurig dat het merendeel van haar provincie zich niet gehoord voelt. Toch begrijpt ze wel waarom. "Er heerst een gevoel dat er meer aandacht gaat naar de Randstad dan naar de provincie", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkiezingsserie: CDA'er Gabriëlle Heine wil aandacht voor Limburg

Ze pleit voor meer hulpdiensten in Overijssel. "Er is hier een tekort, want de politiebureaus en brandweerposten verdwijnen." Volgens de ministers moet de provincie de langere aanrijtijd accepteren, maar Temmink is het hier niet mee eens.

Daarnaast ziet de SP'er ook dat er cellencomplexen gesloten worden. "Wat betekent dat de politie verder moeten rijden met een verdachte. Dat zijn uren waarin de agent niet op straat kan zijn."

'In de knel'

Veel agenten zijn volgens Temmink naar Amsterdam gestuurd, terwijl er in Overijssel tekorten zijn. "Dat is natuurlijk gek. Waarom moeten wij het capaciteitsprobleem van Amsterdam oplossen terwijl wij ook in de knel zitten? Er wordt naar de Randstad gekeken en wij worden vergeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Habtamu de Hoop (PvdA) wil betere spoedeisende hulp in Friesland

De inwoners van dorpen in Overijssel zien volgens haar op straat bijna geen agenten meer. "Ze draaien zo vaak nooddiensten of moeten andere taken doen dat ze geen tijd hebben om in de wijk te zijn. De wijkagent verdwijnt en daardoor is er geen vast aanspreekpunt meer."

Daarom vindt de SP dat er politiebureaus geopend moeten worden. "Ook moeten er meer agenten bij. Het kabinet wil dat ook wel, maar investeert niet in de politieacademies."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marc van Opstal (D66) wil een minister van Toerisme voor Zeeland

Ook pleit Temmink voor meer loonruimte. "De agenten voeren daar nu ook actie voor. De meesten zijn ontzettend gepassioneerd en doen het werk met veel liefde, maar met passie alleen kun je je brood niet verdienen."

Haagse bubbel

Als Temmink in de Kamer komt, blijft ze in Overijssel wonen. Ze werkt momenteel al in Den Haag, maar woont in Zwolle. "De Haagse bubbel is iets om makkelijk in te verdwijnen. Ik houd daarom altijd in mijn achterhoofd: als ik het niet aan mijn familie uit Slagharen kan uitleggen, dan is het niet nuttig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore