Ga naar de inhoud
Hype op TikTok

Fidget toys weer razend populair: 'Het maakt een leuk plopgeluid'

Lotte (12) verkoopt online allerlei verschillende fidget toys

Ken je de fidget spinners nog? De speeltjes waren een enorme hype en elk kind wilde ze hebben. Maar dit soort fidget toys zijn nog steeds hartstikke populair. Zo is de 'Pop It' dankzij social media een enorme trend geworden: vorige maand zochten we op Marktplaats zo'n 800 keer per dag naar het speeltje. Maar wat is er eigenlijk zo leuk aan die dingen?

De twaalfjarige Lotte is fidget-fan – en dan vooral een Pop It-fan. Ze verkoopt allerlei soorten fidgets, ook wel friemelspeelgoed, maar de Pop It blijft het meest populair. Lotte verkoopt ook een hele hoop andere soorten fidgets waaronder bijvoorbeeld Wacky Tracks, een soort ketting van plastic blokjes die je in allerlei vormen kunt buigen.

Familiebedrijf

Volgens Frank, de vader van Lotte, is het in december allemaal begonnen. "Lotte had de fidget Pop it ontdekt op TikTok. Ze vond dat leuk en heeft er toen drie besteld", vertelt hij aan EditieNL. Nadat de scholen weer opengingen heeft Lotte de fidgets, waarbij je rondjes moet indrukken, meegenomen naar school. "De meiden waren er helemaal gek van."

Instagram
Lees ook:
Instagram wil niet meer dat gebruikers TikTok-video's op Reels zetten

Frank zag hierdoor een kans. "Ik zei tegen haar: 'misschien kun je er wel wat mee'. Er zit ondernemersbloed in onze familie." Frank en Lotte besloten tien stuks van de speeltjes te kopen en die verkocht Lotte in een mum van tijd.

Na dit succes hebben vader en dochter een Instagram-account aangemaakt en hebben ze een website gebouwd. "Ze zit nu bijna op de drieduizend volgers. Ik vind het echt bizar!" Ook is het verkopen van de fidgets een gezinsoperatie geworden. "Ik beheer de website, Lotte de Instagram, mijn vrouw verkoopt de fidgets via Marktplaats en Vinted en mijn zoon brengt de pakketjes naar het postkantoor", vertelt Frank.

Pop It

Maar wat vindt Lotte dan zo leuk aan de Pop It? "Het was een hele rage op TikTok en het leek mij leuk om dat ook te hebben. Via Amazon heb ik toen de Pop It gekocht", vertelt Lotte aan EditieNL. "Veel kinderen gebruiken het om rustig van te worden, maar ik vind het gewoon heel fijn om mee te spelen. Het maakt ook een leuk plopgeluid."

Blarenpleister
Lees ook:
Blarenpleister tegen acne? 'Je kan er juist meer puistjes van krijgen'

Lotte verkoopt dus verschillende soorten fidget toys, maar de Pop It is het populairst. "Daar krijg ik ook de meeste vragen over. Ik verkoop de ronde, de vierkante, het hartje en een kleine met vier rondjes." Ook op school staat Lotte bekend als de fidget-verkoper. "Ik zou het wel heel leuk vinden als het heel groot wordt! Nu verdien ik er al een zakcentje aan en heb ik zelfs een chromebook gekocht."

Jonge ondernemer

Ook de elfjarige Marit is dol op de fidget toys. "Ik vind ze heel fijn om mee te spelen. Vooral als ik stress heb", vertelt ze aan EditieNL. Via haar Instagram en webshop verkoopt ze de fidget toys. "Ik verkoop bijvoorbeeld Pop Its en Simple Dimples, die verkopen tot nu toe het best."

Marit kwam net als Lotte de speeltjes tegen op TikTok en was direct fan. "Ik wilde het gelijk zelf uitproberen." Ze verkoopt de speeltjes nog niet lang maar vindt het al super leuk om te doen. "Ik ben op 7 januari begonnen en het loopt al best goed."

Webshops en TikTok

Ook verschillende webshops merken dus veel van deze trend. Zo meldt Marktplaats dat er in de maand februari gemiddeld 800 keer per dag op Pop It werd gezocht. Momenteel telt de website ruim 19.000 advertenties voor Pop Its.

Fidget toys zijn niet de enige producten die populairder worden dankzij TikTok. Uit onderzoek van Beslist.nl is gebleken dat onder meer de Guhl Color Forming Mousse meer werd gezocht op de website dankzij TikTok. Ook Star Projectors werd veel vaker naar gezocht, zo'n 877 procent meer.

En op Beslist.nl werd de zoekterm 'lange kaarsen' maar liefst 940 procent vaker gebruikt vanwege een trend op TikTok waarbij mensen de kaarsen vervormen.