Shine by Stef

Gepeste Stef (9) heeft eigen kledinglijn: 'Je mag jezelf zijn'

03 maart 2021 14:12 Aangepast: 03 maart 2021 20:21
Stef met zijn kledinglijn Beeld © Eigen foto

Het favoriete fashion item van de 9-jarige Stef Smits uit Best? Glitterhakken. Maar nadat hij dat tijdens zijn deelname aan Holland's Got Talent aan de jury vertelde, werd hij veel gepest. Stef komt daarom nu met een eigen kledinglijn waarmee hij wil laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn.

Stef is dol op hakken. Na zijn deelname aan Holland's Got Talent kreeg hij van de juryleden glitterhakken voor zijn verjaardag en werd hij zelfs benaderd door schoenenmerk Feraggio om zijn eigen paar hakken te ontwerpen.

Maar hij werd er ook mee gepest op school. "Dat glitterhakken niet voor jongens zijn", vertelt zijn moeder Anouska aan EditieNL. "Wij hadden allemaal zoiets van: zo is Stef, hij is altijd zo geweest. Hij is gemaakt voor op het podium."

Statement

Stef liet zich niet kisten door de pesters en bracht zelfs een eigen liedje uit: Als Je Jezelf Kunt Zijn. Het bracht hem uiteindelijk op het idee van de kledinglijn. "Hij wilde dat er iets was, wat van hem was. Zodat iedereen zichzelf kon zijn", zegt moeder Anouska.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stef (9) werd gepest omdat hij op hakken loopt, nu mag hij z'n eigen ontwerpen

Zo ontstond 'Shine By Stef', waar de jongen een statement mee wil maken. "Ik wil kinderen die gepest worden laten zien dat ik achter ze sta", vertelt Stef. De opbrengst gaat naar Stop Pesten Nu. Hij is ontzettend trots op zijn lijn met polo's en truien voor kinderen en volwassenen, met daarop het logo geborduurd. En de kledingstukken zijn er natuurlijk niet alleen in het zwart of wit, maar ook in een rij flitsende kleuren.

"Ik ben heel erg blij!" zegt Stef trots. "Ik vind de kleuren mooi, en vooral de glittergaren die erin zitten. Ik krijg al veel reacties dat mensen de truien willen kopen."

Stef in een van zijn truien Stef in een van zijn truien

Webshop in de lucht

Het loopt inderdaad storm, zegt ook zijn moeder. En dat terwijl de webshop nog niet eens echt online is. "Het is heel veel werk ineens!" lacht Anouska. "Dat had ik totaal niet verwacht. Ik dacht: leuk, een hoodie met het logo van Shine by Stef. Maar er zijn al mensen die het willen bestellen, winkels die het in de winkel willen..."

Ze wilde de kleding eigenlijk gewoon via Instagram verkopen, maar door de grote vraag wordt er nu hard gewerkt aan een webshop die binnenkort online komt. "En ik ga al een nieuwe bestelling bij de leveranciers plaatsen, om meer van de kleding in te kopen."

Fred van Leer

Anouska is ontzettend trots op Stef. "Het is echt op z'n Stefs, met de glitter", zegt ze. "Hij flikt het maar weer met z'n negen jaar." Zeker omdat het niet altijd makkelijk is geweest. "Hij heeft veel steun gehad van Fred van Leer, die toentertijd zelfs naar Stef heeft gestuurd: hou je rug recht en laat ze maar kletsen. Dat heeft hij altijd in zijn achterhoofd gehouden, dus hij wil graag een eerste hoodie naar hem sturen."

En het pesten? Dat gaat gelukkig een stuk beter. Stef: "Het is helemaal rustig qua pesten, niemand scheldt mij nog uit." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore