Voorkeurstem uitbrengen

Niet op de lijsttrekker stemmen: 'Een nieuwe traditie'

08 maart 2021 11:30 Aangepast: 08 maart 2021 11:59
D66'er Carline wil meer jongeren de Tweede Kamer inkrijgen Beeld © EditieNL

Op 17 maart mogen we weer naar de stembus. Als je erover uit bent op welke partij je gaat stemmen voelt het misschien voor de hand liggend om het cirkeltje van de lijsttrekker rood te kleuren. Toch pleiten sommige mensen ervoor om juist voor een naam te gaan die lager op de lijst staat.

Rob Jetten geeft zijn stem bij de Tweede Kamerverkiezingen niet aan Sigrid Kaag (D66). Zij zal al genoeg stemmen krijgen, zei hij in WNL. Ook Hugo de Jonge vertelde deze week in Jinek dat hij niet kiest voor lijsttrekker Wopke Hoekstra. Zijn stem gaat naar Bart van den Broek, de nummer 22 op de CDA-lijst.

Voorkeurstemmen

Devika Partiman raadt iedereen aan om verder te kijken dan de eerste plek op de lijst. Als oprichtster van Stem op een Vrouw pleit ze ervoor om meer vrouwen de Tweede Kamer in te stemmen. "Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen zag je echt effect van onze campagne", vertelt ze aan EditieNL. Toen kwamen er drie vrouwen dankzij voorkeurstemmen in de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronaproof verkiezingen: door de stemstraat op 17 maart?

Volgens Partiman wordt de groep die een voorkeurstem uitbrengt steeds groter. "Het wordt een soort nieuwe traditie. Veel mensen stemmen op groepen die ondervertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer. Bijvoorbeeld mensen van kleur of jongeren. Dat is een heel goede ontwikkeling."

'Vaak vergeten'

Carline van Breugel (26) staat op nummer 32 van de lijst voor D66. Ze is met vijftig man en zo'n zestig ambassadeurs een campagne gestart om jongeren de Tweede Kamer in te krijgen. "Wij als jongeren worden vaak vergeten, bijvoorbeeld bij onderwerpen als het klimaat. Dat frustreerde me. Ik dacht: als je direct inspraak wil, moet je in de Tweede Kamer zitten", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeesters willen geen avondklok tijdens verkiezingen

Om haar eigen zichtbaarheid te vergroten is ze zeer actief op social media zoals Instagram en TikTok. Of haar honderdduizenden views zich zullen vertalen naar stemmen weet ze nog niet. "Maar ik ben wel optimistisch. De voorkeursstemmers laten steeds meer van zich horen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore