Intrusies

Zomaar iemand aanrijden: 'Gruwelijke gedachten zijn geen verborgen wensen'

04 maart 2021 13:40 Aangepast: 04 maart 2021 17:50
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Van het dak springen, je geliefde neersteken of tijdens het autorijden hard aan de handrem trekken. Uit een enquête van Psychologie Magazine blijkt dat negen van de tien lezers van het magazine weleens zo'n gedachte hebben. Wees gerust: als je dit herkent ben je geen psychopaat. Maar wat betekenen deze gedachten dan?

Je weet dat je het (waarschijnlijk) nooit zal doen, maar toch schieten er soms gruwelijke ideeën door je hoofd. Psychologie Magazine vroeg 1100 lezers naar intrusies, zoals deze bizarre gedachten worden genoemd. Het resultaat – negen van de tien mensen noemen het herkenbaar – komt overeen met de resultaten van internationale onderzoeken.

Mes in je hand

Jezelf verwonden als je een mes in je hand hebt is een van de meestvoorkomende intrusies van de lezers. "Gevolgd door expres met de auto tegen iemand of iets oprijden en van iets hoogs afspringen", vertelt Saskia Decorte van Psychologie Magazine aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anika (39) weet pas een jaar dat ze Gilles de la Tourette heeft

Een ander verwonden werd ook veel genoemd. "En opvallend vaak: een baby laten vallen", vervolgt Decorte. "Dat is iets wat ook weleens door mijn hoofd is gegaan toen mijn dochter net geboren was."

Geen verborgen wens

Het kan best schrikken zijn als je je ineens inbeeldt hoe je je hand in de blender stopt, of wanneer je je afvraagt of je kind in de oven past. Toch ben je geen psychopaat als dit soort gruwelijke gedachten weleens door je hoofd schieten, zegt psychiater Menno Oosterhoff.

"Mensen hebben deze intrusies bijvoorbeeld als ze op grote hoogte zijn. 'Wat als ik spring, of me laat vallen?' Maar het is niet zo dat mensen echt willen springen. Juist niet", vertelt Oosterhoff. "Vroeger werd gedacht dat het een verborgen wens was, maar dat is niet zo. Mensen handelen er niet naar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Podcastserie over zelfmoord moet taboe doorbreken: 'Draai niet om hete brij heen'

Zo'n gedachte is een voorstelling in het onderbewuste. "Voordat je die kunt afwijzen, is-ie al in je bewustzijn. Mensen schrikken daarvan en schudden de gedachte van zich af. Niemand voert intrusies uit."

Obsessief

Maar dat geldt niet voor iedereen. "Daar wil ik graag aandacht voor vragen. De gedachten kunnen heel obsessief optreden en daar kunnen mensen zich akelig en beroerd door voelen", zegt de psychiater. "Ik ben laatst nog gebeld door een meisje van zeventien. Zij heeft de voorstelling dat ze haar gesprekspartners in de ogen wil prikken en in het kruis wil schoppen. 'Ben ik een psychopaat?' vroeg ze."

Stoorzender

Oosterhoff heeft er zelf ook last van gehad. "Sinds ik het herkend heb als stoorzender, als nare voorstelling in het kader van een dwangstoornis, kan ik het makkelijker door me heen laten flitsen en schenk ik er geen aandacht meer aan", vertelt hij. Hij raadt dan ook aan om je je er vooral niet tegen te verzetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore