Ga naar de inhoud
EditieNL-verkiezingsserie

Habtamu de Hoop (PvdA) wil betere spoedeisende hulp in Friesland

Habtamu de Hoop (PvdA) wil Friesland vertegenwoordigen in de Tweede Kamer

Op 17 maart mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In de media zien we vaak de landelijke kopstukken van de partijen langskomen, maar er zijn ook een hoop minder bekende kandidaat-Kamerleden die graag de stem van hun regio willen laten klinken in Den Haag. In een zesdelige serie gaat EditieNL bij hen langs. Vandaag: Friesland.

Inwoners van Friesland voelen zich niet erg gezien door Den Haag. Uit onderzoek van DJV Insights dat is uitgevoerd in opdracht van EditieNL bleek dat maar 32 procent van de Friezen vindt dat Den Haag genoeg naar ze omkijkt.

Verkiezingsserie:
Lees ook:
Verkiezingsserie: CDA'er Gabriëlle Heine wil aandacht voor Limburg

Habtamu de Hoop staat op nummer 9 op de lijst voor de PvdA, en hij wil dit probleem graag aanpakken. Hij is niet verbaasd over het resultaat van het onderzoek. "Het is begrijpelijk. Er zijn maar twee Friese Kamerleden en dat is echt heel weinig."

Vertrouwen

Den Haag Kijkt volgens De Hoop niet genoeg om naar Friesland. "Als het aankomt op gas- en zoutboringen of energiewinning dan is deze regio als eerst aan de beurt, Maar als we zelf iets nodig hebben, dan zijn we als laatste aan de beurt." Dat vindt hij erg jammer.

Spoedeisende hulp

Als volksvertegenwoordiger wil De Hoop degene zijn die een brug slaat tussen Friesland en Den Haag. "Er spelen hier meerdere problemen die meer aandacht verdienen."

Marc
Lees ook:
Marc van Opstal (D66) wil een minister van Toerisme voor Zeeland

Een daarvan is de bereikbaarheid van de spoedeisende hulp. "De PvdA vindt dat de SEH binnen vijftien minuten voor iedereen bereikbaar moet zijn. Maar dat is bijna overal in Friesland niet het geval." Landelijk worden er posten gesloten om meer te centraliseren. "Dat is organisatorisch begrijpelijk maar wel levensgevaarlijk."

Daarom pleit De Hoop met zijn partij voor goede bereikbaarheid van de spoedeisende hulp, waar dan ook in Nederland. "Het heet niet voor niets spoedeisende hulp. Die heb je spoedig nodig. Hoe snel je geholpen wordt mag niet afhangen van waar je woont. Waar je woont mag niet bepalen hoe groot de kans is dat je een hartaanval overleeft."

Bekijk hier de video:

02:11