Ga naar de inhoud
Woensdag weer open

Als eerste in de stoel? Kapper Joop laat klanten bieden

Kapper Joop Beeld © Connectium

Na een sluiting van bijna drie maanden mogen kappers vanaf morgen eindelijk weer aan de slag met alle lange lockdownlokken. Het is alleen niet makkelijk om nog een afspraak te maken want de afgelopen week regende het reserveringen. Maar bij kapper Joop Kalkman uit Rijssen staat het eerste plekje nog open: dat is namelijk voor de hoogste bieder.

"Het hoogste bod is nu 275 euro", vertelt Joop aan EditieNL. Woensdag om 6.00 uur zal er dan eindelijk weer een klant plaatsnemen in zijn kappersstoel. En daar wordt dus flink wat geld voor neergelegd.

"Iedereen wil na bijna drie maanden graag geknipt worden. Sommigen willen dat plekje gewoon omdat ze het leuk vinden, en het geld maakt niet uit. Het is ook gewoon een ludieke actie natuurlijk", zegt Joop.

Steun

De veiling loopt tot vanavond 21.00 uur, dus de kapper verwacht dat het bedrag nog wel gaat oplopen. "Er zitten een paar fanatieke bieders tussen." Het uiteindelijke bedrag gaat naar de kapperszaak zelf. "Normaliter zijn we echt wel van de goede doelen, maar we zijn drie maanden dicht geweest dus er speelt nu wel een stukje zakelijk belang."

'De
Lees ook:
'De telefoon staat roodgloeiend', stormloop op kappers door naderende opening

Al heeft Joop de afgelopen maanden zeker niet stilgezeten. "We hebben een webshop waar ik producten verkoop. Maar ze dwingen je om niet te veel inkomsten te hebben, want anders krijg je geen steun."

Over steun gesproken: door de omgeving werd Joop regelmatig een hart onder de riem gestoken. "We hebben bijzondere giften gekregen. Ik zie dat mensen heel betrokken zijn. Soms bracht iemand boodschappen, en de slager heeft ons al die tijd voorzien van vlees. Dat is heel leuk en houdt de moed erin."

Gat in de lucht

Toch is de kapper dolblij dat hij eindelijk weer aan de slag kan. "Als je dat hoort spring je een gat in de lucht: ja, het mag weer!" zegt Joop. "We willen alle klanten die geduld hebben gehad tot we weer open gingen heel graag helpen." Hij is er dan ook klaar voor. "We hebben alles goed voor elkaar met schermen."

Lange
Lees ook:
Lange lockdownlokken? 'Doneer je haar voor een haarwerk'

Maar op het eerste plekje na kun je niet zomaar een afspraak maken bij deze kapper. "Ik werk volgens afspraak, maar niet met afspraak", lacht Joop. "We hebben een automatisch stoplichtsysteem, dat hangt aan de gevel. Als het groen is kunnen ze naar binnen. Buiten staat een bord dat mensen wel afstand moeten houden als ze wachten. Dat ging de vorige keer ook goed."

Joop is morgen van zes uur 's ochtends tot acht uur 's avonds open. "Ik wilde eerst 's nachts al beginnen, maar dat kan niet met de avondklok."

Update

Het hoogste bod kwam uiteindelijk uit op 305 euro. De gelukkige winnaar stond om half 6 's ochtends al voor de deur bij de kapper. Hij is dolgelukkig dat hij van zijn coronacoupe af is.

Joop is erg tevreden met het verloop van zijn actie. "Ik ben erg blij dat het bieden laag begon, bij vijf euro, toen naar tien enzovoorts. Ik deed het niet voor het geld, ik wilde vooral tonen hoe blij ik ben dat we weer mogen."

De hoogste bieder was een echte volhouder. Hij streed op het laatst tegen één ander om de plek. "Die vond het boven de 275 euro wel welletjes geweest."