Neuropsychologie

'Ik wil mijn zaak óók openen': waarom kijken we zoveel naar de ander?

03 maart 2021 16:43
Kappers mogen weer open, foto ter illustratie Beeld © iStock

Winkeliers die naar de rechter stappen omdat winkels in het buitenland wél open zijn. Horecazaken die de deuren willen openen omdat de parken vol zitten. Sekswerkers die aan de slag willen, omdat masseurs en waxsalons ook open mogen. Mensen kijken in de lockdown veel naar wat de ander wél heeft en zij niet. Waarom doen ze dat?

Na de horeca, non-foodwinkeliers en marktkooplui stappen nu ook zonnestudio's naar de rechter omdat zij open willen, zo werd maandag bekend. De eigenaren vinden het oneerlijk dat kappers en schoonheidssalons wel open mogen en zij niet. Daarmee zijn de zonnestudio's deze lockdown het zoveelste voorbeeld.

Dat we zoveel naar de ander kijken is een logisch gevolg van de manier waarop onze hersens werken, vertelt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. "We vergelijken onszelf continu met anderen. Als de ander dan iets heeft wat jij niet hebt, volgt er jaloezie."

Verlangen

Hij legt uit hoe dat werkt: "Uit het brein doet zich een verlangen voor naar wat de ander heeft. Bijvoorbeeld: als je een bonus van een miljoen krijgt, dan ben je blij. Dat is veel geld. Maar als je vervolgens merkt dat de buurman drie miljoen euro krijgt, ben je ineens niet meer zo blij met die miljoen. Niet alleen in het echte leven werkt dat zo, maar ook op social media."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrassen blijven komende tijd gesloten, ondanks druk van horecabazen

Het heeft twee oorzaken. "Ten eerste zijn we altijd een goed gevoel aan het nastreven, een beloningsgevoel. Als de ander iets mag of heeft beeld je je in wat voor goed gevoel dat de ander geeft. Automatisch denken je hersens dan: dat gevoel ken ik, dat is een heel fijn gevoel en dat wil ik ook. Het fijne gevoel ontstaat door het vrijkomen van allerlei stofjes in de hersenen zoals dopamine en opiaten, een soort morfine-achtige stoffen."

Jaloezie

Ten tweede is het een kwestie van jaloezie. "Waarom mag de ene groep wél zijn winkels openen en bijvoorbeeld de horeca niet? Je benijdt iemand om iets wat diegene wél heeft en jij niet. Dat gevoel van jaloezie kan echt pijn doen. Dat zie je ook terug in de hersenen. Hersengebieden die betrokken zijn bij lichamelijke pijn vertonen ook een verhoogde activiteit bij jaloezie."

Die pijn wil je natuurlijk kwijt. "Dus kijk je wat je eraan kunt doen om dát te krijgen wat de ander ook heeft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore