Baasjes gered uit flat

Hond keert zich tegen baasjes en moet worden ingeslapen: 'Komt vaker voor'

01 maart 2021 14:32 Aangepast: 01 maart 2021 21:36
De hond werd meteen ingeslapen Beeld © SQ Vision/Perry Rovers

Het klinkt als een scène uit een horrorfilm: een hond keerde zich zondag tegen zijn twee baasjes. De man en vrouw werden door het beest gebeten waarna ze hem uiteindelijk op de gang hebben opgesloten. Zelf moesten ze door de brandweer uit hun appartement worden gered want ze konden hun woning niet meer veilig verlaten.

De vrouw is met bijtwonden naar het ziekenhuis gebracht, de man kon er op eigen gelegenheid heen ter controle. De politie ging met vangstok en schilden naar binnen. Daar bleek de hond dusdanig agressief dat – in overleg met de dierenarts – ze het beest meteen hebben laten inslapen.

De politie ging met vangstok en schild naar binnen De politie ging met vangstok en schild naar binnen

"Helaas komt dit vaker voor", zegt Ineke van Herwijnen van de Hondenbescherming. "Er zijn bij ons flink wat incidenten bekend waarbij de hond zich tegen de baasjes keert. Soms valt de hond een andere hond of een mens aan. Als het baasje dan probeert in te grijpen kan de hond zich tegen de baas keren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hondjes van Lady Gaga zijn weer terecht, ontvoerders nog spoorloos

Volgens hondentrainer Sasha Gaus zijn er jaarlijks rond de dertigduizend incidenten met honden waarbij doktershulp wordt geregistreerd.  Echte bijtincidenten worden niet goed geregistreerd.

"De meeste incidenten vinden plaats in huiselijke kring, waarbij kinderen het slachtoffer zijn." Een trigger voor de honden om te gaan bijten is in de meeste gevallen de omgang met de hond door het baasje zijn. "Als de hond iets doet wat niet mag, en jij blijft hem als baasje te lang corrigeren – bijvoorbeeld door boven hem te blijven hangen – dan kan de hond geen kant meer op en dan kan hij gaan bijten."

Sasha Gaus Sasha Gaus

Daarnaast kan het volgens Van Herwijnen van de Hondenbescherming ook aan de hond zelf liggen. "Er zijn helaas veel malafide fokkers die honden verkopen die van oorsprong gefokt zijn om te vechten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beer bijt vrouw in billen op buitentoilet in Alaska

"Waar wij echt de nadruk op leggen bij de aanschaf van een hond zijn de drie G's", gaat ze verder.

Drie G's

"Kijk naar genen: kies een hond die verder afstaat van de oorspronkelijke vechtgenen. De volgende G is de gevoelige periode: zorg voor een juiste socialisatieperiode. De eerste weken van een hond zijn cruciaal, die kunnen ervoor zorgen dat de hond minder bang of agressief is."

De laatste G gaat over goed houderschap. "Zorg dat je hond genoeg beweging, eten en geestelijke uitdaging krijgt." Aandacht voor deze drie punten zou volgens Van Herwijnen het risico op bijtincidenten aanzienlijk verminderen. "En dan heb je een veel fijnere en gezellige hond om te houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore