Versoepelingen

Leraar Conrad is blij dat hij weer voor de klas mag: 'Zat er soms helemaal doorheen'

24 februari 2021 15:07 Aangepast: 24 februari 2021 16:10
Docent Nederlands Conrad Berghoef

De vlag kan uit bij docenten en leerlingen van middelbare scholen en mbo's die helemaal klaar zijn met de online lessen. Vanaf volgende week is fysiek onderwijs weer gedeeltelijk mogelijk. Een opluchting voor docent Nederlands Conrad Berghoef, die worstelde met het onderwijs op afstand. Maar hij heeft er gemengde gevoelens bij: "Er zit een grens aan wat jongeren aankunnen qua verandering."

Het online lesgeven viel Conrad zwaar. Zo zwaar zelfs dat een van zijn klassen van de opleiding verpleegkunde van het ROC Friese Poort in Drachten hem in december verraste met een bedankje. Zowel hij als zijn leerlingen hadden het in die periode niet makkelijk, maar de afgelopen weken waren eigenlijk nog veel erger.

Somber

"Zo'n beetje eind januari, toen er steeds minder perspectief leek te komen, merkte ik een kentering bij de studenten. Ze gingen het als steeds zwaarder ervaren", vertelt Conrad aan EditieNL. "Ik ben gewend mijn klas te vragen hoe het met ze gaat. Ik durfde die vraag toen bijna niet meer te stellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klas verrast leraar Conrad: 'Alsof ze aanvoelden dat ik het nodig had'

De antwoorden op die vraag waren namelijk behoorlijk negatief. "Ik kreeg zoveel dingen terug van studenten die er somber bijzaten, dat ze het zo niet zagen zitten, dat ze zich kapot verveelden... Het was echt schrikken."

De docent merkte dit ook aan zichzelf. "Er zijn wel momenten geweest dat ik er helemaal doorheen zat", vertelt hij. "Twee weken geleden had ik een slechte week en was ik erg somber. In de lessen zette ik dan een ander gezicht op en was ik gewoon bezig mijn leerlingen te enthousiasmeren. Als de les was geweest, zakte ik compleet in elkaar en kwam er nauwelijks wat uit."

Conrad fleurde pas weer wat op toen hij op school was om te surveilleren bij een schrijfexamen. "Ik vond mezelf opeens fluitend in de gangen. Weer op m'n plek, m'n studenten weer zien", beschrijft hij die dag.

Handreiking

De leraar is dan ook opgelucht dat gisteren in de persconferentie werd aangekondigd dat middelbare scholen en mbo's vanaf 1 maart, onder voorwaarden, weer gedeeltelijk open mogen. "Het doet mij absoluut goed", zegt hij. "Ik was ontzettend blij voor mijn studenten en voor mezelf. Het is ook een handreiking van het kabinet aan de jongeren, dat ze op deze manier gezien worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gizem (17) organiseerde bedankmoment leraar Conrad: 'Lesgeven is zijn leven'

Dit merkt hij ook bij zijn studenten. "Ik heb via een Instagramaccount af en toe contact met leerlingen. Ik heb een polletje uitgezet en 80 procent was blij. Er zijn ook wat studenten die het te vroeg vinden en een paar die het lastig vinden om weer te beginnen, dat is de andere kant. Maar het merendeel is er blij mee."

Te veel verandering

Toch heeft Conrad zelf ook wat twijfels. "Het is niet zo dat ik als een veulen in de wei sta te springen, want er is voorzichtigheid geboden. Je weet dat het kabinet heeft gezegd dat er een risico wordt genomen en dat er een kans is dat je binnen weken weer een nieuwe situatie gaat krijgen."

Conrad hoopt dat dit niet gebeurt. "Jongeren zijn flexibel maar er zit een grens aan wat ze aankunnen qua verandering. Als we hierna wéér terug moeten naar online gaat dat niet goed zijn voor de psyche van onze studenten."

Schakelen

Voor nu is het in elk geval weer opnieuw schakelen. Bij de docenten, bij de leerlingen, en ook bij de roostermakers. "Er lag al wel een plan, we gaan er alles aan doen om volgende week in deze nieuwe situatie te zitten", zegt Conrad.

"Wat mij betreft hoeven ze ook niet meteen aan het werk. Laat ze maar naar buiten gaan en lekker sporten bijvoorbeeld. Gewoon elkaar ontmoeten en lekker bewegen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore