Versoepelingen

Shoppen op afspraak: 'Het zal er triest uitzien'

24 februari 2021 14:24 Aangepast: 24 februari 2021 14:25
Scott Otte, ondernemersvereniging Bataviastad Beeld © EditieNL

We mogen weer shoppen! Nou ja, soort van. Vanaf 3 maart mogen winkeliers klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Maar kunnen ondernemers wel uit de voeten met de nieuwe regels?

Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping, met een minimale bezoekduur van tien minuten. Winkeliers mogen per uur maximaal zes keer klanten binnenlaten. Dit werd gisteren bekend gemaakt tijdens de persconferentie.

'Triestig'

Voor grotere winkels en winkelcentra vallen de regels zwaar. Bijvoorbeeld voor Bataviastad. "We vinden het teleurstellend. We hoopten dat er meer mogelijk zou zijn, maar we merken wel dat iedereen alles aangrijpt om iets te kunnen. Dus we zijn druk bezig alles te regelen", vertelt Scott Otte namens Bataviastad.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tim wil zijn cadeauwinkel volledig open: 'Veiliger dan meeste supermarkten'

De outlet is tot de lockdown altijd open geweest, zonder incidenten. "Daar hebben we toen alles voor geregeld. We weten dat het kan", vertelt Otte aan EditieNL. "Het zal er triestig uit zien, zo’n lege winkel."

Rittenkaart

Bataviastad telt 140 verschillende winkels. Hierdoor is de outlet niet bang dat er geen mensen gebruik zullen maken van de mogelijkheid om te komen winkelen. "We zijn druk aan het kijken hoe we het toch leuker kunnen maken voor winkel en klant met deze maatregel."

De straten van Bataviastad zijn nu nog leeg De straten van Bataviastad zijn nu nog leeg

Zo wordt er onderzocht of het mogelijk is om blokjesshoppen aan te bieden. "Dus dat de klanten van de ene naar de andere winkel kunnen. Misschien kunnen we een rittenkaart maken daarvoor", legt Otte uit.

Kleine ondernemers

Udo Delfgou, directeur van InRetail, denkt dat de versoepeling voornamelijk gunstig is voor kleinere winkels. "Ik sprak kleine ondernemers, die hebben echt goed contact met klanten en geven persoonlijk advies. Daar zullen ze met de regels waarschijnlijk wel uit de voeten kunnen", vertelt Delfgou aan EditieNL.

Maar voor de grotere winkels zal het dus nog even volhouden zijn. “Zij gaan ook in gesprek met de minister van Economische Zaken. Je kunt geen boterham verdienen als je zo’n groot oppervlakte hebt.” Het pleidooi van InRetail is daarom ook dat de winkels weer open moeten. “Het kan veilig, absoluut.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig vertrouwen in shoppen op afspraak: 'Financiële nood winkeliers is hoog'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore