EditieNL

Boze ouders halen verhaal: 'Waarom zit mijn kind niet in het eerste!?'

29 juni 2016 11:05 Aangepast: 29 juni 2016 13:57

Komt je kind in het eerste of het tweede voetbalteam? Steeds meer ouders maken een 'big deal' van de teamindelingen.

De sportteams voor volgend seizoen zijn weer samengesteld. Een grotere teleurstelling bestaat er bijna niet als een kind niet naar een hogere klasse mag. Hoe gaan ouders ermee om?

"Er zijn altijd ouders die boos of teleurgesteld zijn over de nieuwe teamindeling", zegt Jisse Waasdorp, coach bij hockeyvereniging De Terriërs in Heiloo. Ze zijn het er niet mee eens en komen verhaal halen. 'Waarom zit mijn kind niet in het eerste?' Waasdorp: "Wat ik merk, is dat er behoefte is aan uitleg: waarom heeft hun kind de selectie niet gehaald? Waar is deze beslissing op gebaseerd?"

Wantrouwen

Het is volgens pedagoog Steven Pont 'niet zo gek' dat ouders vaker kritiek hebben op zoiets als een teamindeling. "De hele maatschappij is tegenwoordig veel mondiger. Er is meer wantrouwen naar autoriteiten, dat zie je op allerlei vlakken. Ook op school hebben leraren steeds meer te maken met ouders die zich bemoeien met het onderwijs van hun kind. Vroeger vertrouwden ouders veel meer op de coach van het team. Tegenwoordig willen we meer geïnformeerd worden."

Dat informeren is belangrijk, zegt coach Waasdorp. Je moet vooral kunnen uitleggen waaróm een kind naar een bepaald team gaat. "We hebben daarom een systeem waarbij er het hele jaar door al prestaties van de kinderen worden bijgehouden, en dus niet alleen tijdens de selectie." De hockeyclub organiseert een speciale avond waarop ouders op gesprek kunnen komen.

Heel slecht

Kim Lammers is oud-hockeyster van het Nederlands Elftal en vindt dit een 'hele slechte ontwikkeling'. "Toen ik in de jeugd speelde, was dat écht niet zo. Niemand zou het überhaupt in zijn hoofd halen om de coach boos op te bellen."

Wel begrijpt ze waar de teleurstelling vandaan komt. "Als ouder wil je gewoon dat je kind ergens goed in is. Ik heb zelf geen kinderen, maar als ik met mijn nichtje tennis, merk ik ook dat ik hoop dat ze talent heeft. Maar de reactie van ouders die de coach gaan bellen, is echt overdreven. Ik vind dat echt verschrikkelijk. Als ik ouder was, zou ik dat echt nóóit doen."

Ouders tekst en uitleg geven, helpt wel, zegt Waasdorp. "Het gaat sindsdien wel beter Maar ja, we kunnen het natuurlijk nooit helemaal goed doen…"

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore