Ter Heijde

Dorp start eigen ov-lijn: 'Ouderen raken geïsoleerd'

23 februari 2021 17:58 Aangepast: 23 februari 2021 17:59
Zo komt het vervoersmiddel eruit te zien Beeld © De Heijdse Lijn

Inwoners van Ter Heijde zijn het zat. Doordat er geen openbaar vervoer in de Zuid-Hollandse plaats rijdt, raken de bewoners geïsoleerd. Daarom besluit het dorp zelf actie te ondernemen en een eigen ov-lijn te starten.

Volgens bewoner Jan Bogaard is de behoefte aan openbaar vervoer groot. "Ter Heijde is een dorpje waar veel ouderen wonen. We hebben geen winkels, niks. Ook het openbaar vervoer is weg", vertelt hij aan EditieNL.

De Heijdse Lijn

Vanwege de ligging achter een slaperdijk zou het voor ouderen – met name in de herfst en de winter – moeilijk zijn het dorp uit te komen. "Zij raken nu geïsoleerd", vertelt Bogaard. Daarom nam hij als voorzitter van Stichting Huisvesting in Nieuw Ter Heijde het initiatief voor een eigen ov-lijn. Deze krijgt de naam De Heijdse Lijn en moet het dorp verbinden met Monster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mes gaat in openbaar vervoer: 10 procent dienstregeling verdwijnt

Eerst had het dorp een gewoon busje op het oog, maar de voorkeur ging uit naar een milieuvriendelijkere oplossing. Daarom is er gekozen voor een elektrisch aangedreven wegtreincombinatie. De bedoeling is dat vrijwilligers in het vervoersmiddel gaan rijden.

Kosten

Bogaard is met een wethouder over de plannen in gesprek gegaan. "Toen bleek toevallig dat de Regiobank een project zocht om te financieren vanuit het buurtfonds. Dat is ons project geworden. Vanuit de Regiobank en het Oranjefonds hebben we nu 13.000 euro aan sponsorgeld."

Ook heeft hij andere fondsen aangeschreven. "Daar hebben we in totaal 22.000 euro van ontvangen. We hebben nu nog 15.000 euro nodig. Daarnaast moeten we nog even een vrijstelling regelen zodat ermee gereden mag worden binnen de bebouwde kom."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore