Wat kost een dierentuin?

Noodfonds moet dierentuinen overeind houden: 'Meer dan alleen eten kopen'

23 februari 2021 12:06 Aangepast: 23 februari 2021 12:30
Directeur Rens Willemsen van Safaripark Beekse Bergen is erg blij met de steun

Een noodfonds met daarin bijna veertig miljoen euro moet de dierentuinen in Nederland overeind houden. De tientallen parken kampen door de coronacrisis met grote financiële problemen. Inkomsten zijn er nauwelijks, maar de kosten lopen gewoon door; soms zijn die wel twee miljoen euro per maand. Waar gaat al dat geld heen?

Dierentuinen hebben op dit moment nauwelijks inkomsten; ze hebben voor de derde keer in een jaar tijd de deuren moeten sluiten. Inmiddels zijn ze alweer ruim twee maanden gesloten en er is nog weinig zicht op wanneer ze weer open mogen.

Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is zoals veel andere parken blij met de steun van de overheid. "Zo kunnen we voor onze dieren en medewerkers blijven zorgen. Maar het geld is ook nodig om te zorgen dat het park net zo mooi blijft als dat het nu is", vertelt directeur Rens Willemsen aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Laat die Artis-leeuwen maar in Frankrijk, daar hebben ze het beter'

De kosten per dier verschillen sterk. "Olifanten eten bijvoorbeeld veel, veel meer dan kleine beesten. Ze eten voornamelijk fruit zoals appels, maar ook hooi – wat dan weer goedkoper is. We hebben ook wat kleine dieren, die eten minder", vertelt persvoorlichter Linda Engels van Beekse Bergen.

"Daarnaast zijn er medicijnen voor de dieren nodig en moeten ook de salarissen van de verzorgers uitbetaald worden. Het hele park moet onderhouden worden – ook de wegen en het landschap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jurrien bouwt Beekse Bergen na op computer: 'Al ruim 1000 uur ingestoken'

Ouwehands

In Ouwehands Dierenpark is er ook te weinig geld voor belangrijke projecten. "Doordat het financieel moeilijker gaat, kunnen we geen nieuwe projecten starten om het aantal dieren toe te laten nemen of om in nieuwe verblijven te investeren", vertelt persvoorlichter Chantal Verburg aan EditieNL.

Ze hoopt dan ook dat de dierentuin snel weer open mag. "We hebben nog vet op de botten, maar het moet niet langer duren."

Hoeveel kost een dierentuin?

  • Dierenpark Emmen was in 2018 per maand zo'n 25.806 euro kwijt aan voeding en medische zorg voor de dieren.
  • Stichting Leeuw geeft elke maand per leeuw duizend euro uit aan vlees. Een leeuw krijgt ongeveer vijf kilo per dag.
  • Diergaarde Blijdorp laat weten dat het tussen de 50.000 tot 60.000 euro per dag kan kosten om het hele park draaiende te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore