Baby in vuilcontainer

Celine werd als baby te vondeling gelegd: 'Ik heb veel onbeantwoorde vragen'

22 februari 2021 18:38 Aangepast: 23 februari 2021 07:40
Celine is in Helmond te vondeling gelegd Beeld © EditieNL

Een hartverscheurend verhaal uit Amsterdam gisteravond. Daar werd een pasgeboren meisje aangetroffen in een vuilcontainer. Ook Celine werd als baby door haar ouders achtergelaten. "Het blijft een open einde."

Gisteravond rond elf uur 's avonds hoorde iemand gehuil uit een container in Amsterdam. De brandweer en politie troffen een baby aan in een grote Jumbo-boodschappentas. Het is nog onbekend wie de baby heeft achtergelaten. Haar toestand is stabiel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levende baby gevonden in ondergrondse afvalcontainer Amsterdam

Ook Celine Stroucken werd als baby door haar ouders achtergelaten. Ze is een paar uur na haar geboorte te vondeling gelegd in Helmond. "Mijn adoptiemoeder vertelde het me op mijn elfde. Toen besefte ik nog niet echt wat het betekende", vertelt ze aan EditieNL. "Toch was het een teleurstelling. Ik voelde me heel alleen en was boos."

Zoektocht

Ze weet nog steeds niet wie haar biologische ouders zijn. "Ik heb twee keer meegedaan aan het tv-programma Spoorloos met een oproep, maar daar is niks uitgekomen."

Aantal vondelingen

In Nederland zijn vanaf 2006 44 babylijkjes en 19 vondelingen aangetroffen. Er zijn op dit moment acht zogeheten vondelingenkamers in ziekenhuizen of bij particulieren ingericht waar vrouwen hun kind kunnen achterlaten.

Bron: NIDAA

Veel vragen

Celine weet niets over haar afkomst. "Ik ben een binnenlandse adoptie, maar het zou kunnen dat mijn biologische ouders een andere afkomst hebben. Zo heb ik nog veel vragen. Op wie lijk ik? Heb ik broertjes en zusjes? Waarom ben ik afgestaan? Op dat soort grote vragen zou ik graag antwoord willen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omwonenden geschokt door baby in vuilcontainer: 'Maar je weet niet wat er is gebeurd'

Het gevoel van boosheid is inmiddels vervaagd. "Je gaat je realiseren dat er een reden geweest moet zijn om dit te doen. Een moeder geeft niet zomaar haar baby weg. Ik ben de situatie gaan relativeren en kan het nu beter een plekje geven. Ik ben sterker geworden. Maar ik zal het altijd met me mee blijven dragen. Het blijft een open einde."

Hoop

Celine blijft hopen dat haar moeder zich op een dag nog zal melden. "Misschien heeft ze mijn oproepjes niet gezien. Als ik contact zou krijgen met mijn moeder zou dat me een hoop rust en blijdschap geven. Ook als ze geen contact wil zou ik dat graag willen weten. Dan kan ik daarna verder met mijn leven."

Verschillen per individu

Volgens Annemarie van der Laan, ambassadeur van Stichting Beschermde Wieg, verschilt het erg per persoon hoeveel last hij of zij ervan heeft. "Ik ben zelf te vondeling gelegd in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá zonder enige informatie over mijn biologische ouders. Maar voor mij heeft dat geen consequenties gehad", vertelt ze aan EditieNL.

Annemarie is te vondeling gelegd in Colombia Annemarie is te vondeling gelegd in Colombia

Vondelingenkamers

Stichting Beschermde Wieg zet zich in om dit soort incidenten te voorkomen. "De ouders van dit kindje in Amsterdam wilden blijkbaar niet dat ze gevonden zou worden, maar er zijn genoeg opties in Nederland waar ouders naartoe kunnen. Bijvoorbeeld vondelingenkamers. Daar kun je je kindje achterlaten. Onze stichting regelt dat er goed voor ze wordt gezorgd en dat ze bij een geschikt gezin terechtkomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore