Tweede Kamerverkiezingen

Elke doelgroep een eigen kieswijzer: wildgroei aan stemhulp

22 februari 2021 13:59 Aangepast: 22 februari 2021 17:43
Robin vindt al die kieswijzers maar verwarrend Beeld © EditieNL

Op het stembiljet voor de verkiezingen staat dit jaar een recordaantal van 37 partijen om uit te kiezen. Maar dat niet alleen: er is ook een wildgroei aan kieswijzers. Wat als je door de bomen het bos niet meer ziet?

Robin de Jong heeft nog geen idee wat hij op 17 maart gaat stemmen. De 46-jarige Purmerender probeert te bedenken wat voor hem in zijn huidige situatie het gunstigst is. "Ik ben aan het revalideren van een operatie. Momenteel ben ik op zoek naar een sociale huurwoning. En ik ben een alleenstaande vader", vertelt hij aan EditieNL.

Een keuze maken valt hem niet mee. "Partijen schieten zo vaak van links naar rechts. En ik word gek van alle kieswijzers. Ik probeer verschillende varianten uit, maar de uitkomsten zijn heel divers. Van PvdA en Partij voor de Dieren tot VVD en FvD. Ik zie door de bomen het bos niet meer."

Grote keuze

Kieswijzers zijn er inderdaad in alle soorten en maten. Naast de reguliere StemWijzer is er dit jaar ook de Jongeren Kieswijzer en de Technologie Kieswijzer. Maar het kan nog specifieker: er is ook een Politieke Sekswijzer en een Cannabis Kieswijzer. Of wat dacht je van de Boerderij Kieswijzer?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkiezingstijd: de meest opvallende campagnefilmpjes

Volgens Bregje Holleman, onderzoeker stemhulpen aan de Universiteit Utrecht, is het juist goed dat er nu zulke specifieke stemhulp is. "In algemene wijzers kun je ook aangeven welke thema's je belangrijk vindt, maar mensen gebruiken die optie maar weinig. Als gevolg krijgen ze een suboptimaal resultaat. Daarom zijn die specifieke stemhulpen heel erg goed", zegt ze tegen EditieNL.

Ze raadt zwevende kiezers aan om het vooral niet bij één kieswijzer te laten. "Het is een manier om een goed beeld van je keuze te krijgen. Doe er lekker veel en vergelijk de resultaten. Uit onderzoek naar stemhulpen is gebleken dat ze zorgen voor meer zelfvertrouwen. Volgens mij is dat alleen maar goed nieuws."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronaproof verkiezingen: door de stemstraat op 17 maart?

Wel is het verstandig om goed te kijken wie de stemwijzer heeft gemaakt. "Er zouden verschillende belangen kunnen spelen. Een politieke partij kan ook zelf een stemhulp maken. Die zou ik niet zo betrouwbaar vinden. De grote stemhulpen worden daarentegen wel op een verantwoorde manier gemaakt", aldus Holleman.

Werkende ouders

Marjet Winsemius, oprichter van de Stichting Voor Werkende Ouders, lanceerde onlangs zelf een kieswijzer. "Deze bestaat uit twintig vragen en is bedoeld voor werkende ouders. Ze kunnen zelf aangeven wat voor hen belangrijke onderwerpen zijn."

Ze vindt het van belang om hier een speciale kieswijzer voor te hebben. "Nederland telt zo'n drie miljoen huishoudens met kinderen. Wij vinden het belangrijk om ouders te ondersteunen. Zij stemmen niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de toekomst van het kind. Belangrijke thema's zijn onderwijs en verlof."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Er valt wat te kiezen: deze 37 partijen doen mee aan Tweede Kamerverkiezingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore