Lente

Tuinseizoen geopend, tuincentra gesloten: 'Straks planten weggooien'

20 februari 2021 15:53 Aangepast: 20 februari 2021 16:02
Kweeker Stefan Verbunt zit straks met een overschot Beeld © EditieNL

Het is prachtig lenteweer en dat doet de groene vingers jeuken. Zo'n eerste lentedag levert normaal drukte op bij tuincentra waar we onze krokussen en violen gewoon kunnen kopen. Maar dat is nu wel anders. Als de tuincentra niet snel opengaan zitten tuinders straks met een overschot aan planten.

Volgens de tuinbranche Nederland wordt normaal zestig procent van de tuinplanten die in Nederland worden gekweekt, verkocht door tuincentra. Maar dat is nu wel anders. "Het is niet zo dat er nu al een overschot is aan planten en dat ze worden weggegooid", zegt directeur Frank van der Heide. "Maar het begint wel te knellen. Dit is hét moment dat mensen de tuin ingaan. Als de tuincentra niet snel opengaan dan ontstaan er twee problemen: de kweker kan niet verder én planten worden weggegooid."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massaal op pad in het mooie weer: op veel plekken druk

Normaal zetten tuincentra in het eerste kwartaal gemiddeld bijna 65 miljoen euro om met de verkoop van tuinplanten. Nu is het volgens de meest gunstige schatting hooguit 10 procent.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo voorkom je knie- en rugpijn tijdens het tuinieren

"Er zijn nu kwekers die hun planten niet kwijtkunnen. Een plantje heeft tien weken tot twee jaar nodig om te groeien." Dan gaan ze naar het tuincentrum en dan kan de kweker weer nieuwe stekjes plaatsen. "Maar nu de kwekers hun planten niet kwijtkrijgen, kunnen ze ook geen nieuwe stekjes plaatsen. Doordat de winkel op slot is, is er geen doorstroom in de keten."

Ook in Tuincentrum Osdorp in Amsterdam merken ze het verschil met vorig jaar. "We doen in Osdorp aan click & collect, het is in vergelijking met wat je gewend bent in deze tijden niets. Maar we doen het online best goed, we hebben een groot aanbod", legt Niek Ottenhof van het tuincentrum uit. "Er staan er nu maar twee auto's op de parkeerplaats die zou met dit weer vol moeten zijn. Dit doet wel pijn, het is jammer."

Toch is hij blij dat het online wel loopt, en hij merkt dat de klanten het hem ook gunnen. "Een van de eerste klanten kwam twee bolletjes vet halen, dat kan je ook bij de supermarkt halen. Mensen gunnen het ons."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore