Voorlichting

Mariëtte werkt mee aan film tegen mesbezit: 'Broertje zomaar doodgestoken'

20 februari 2021 15:17 Aangepast: 20 februari 2021 16:46
Mariëtte van Lith, zus van Bart

Bart, het broertje van Mariëtte van Lith, werd in 2016 op een verjaardag in zijn rug gestoken. Hij overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. Zijn zus maakte samen met andere nabestaanden van geweldslachtoffers een voorlichtingsfilm over de gevolgen van het bezit en gebruik van messen.

"Bart was op een verjaardagsfeest waar ruzie ontstond", vertelt Mariëtte tegen EditieNL. "Hij had zelf niks met de ruzie te maken en nadat de ruzie was gesust besloot Bart naar huis te gaan. Hij werd ineens van achteren in zijn rug gestoken." Twee dagen later overleed Bart aan zijn verwondingen.

Bart van Lith Bart van Lith

Samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers maakte Mariëtte een film over de gevolgen van het in bezit hebben van een mes. "Ik had hiervoor nooit de behoefte om mijn verhaal te vertellen, maar precies dit is de reden dat ik aan deze video wel wilde meewerken. Ik wil dat jongeren die een mes op zak hebben beseffen wat dat voor vreselijke gevolgen kan hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ruzie tussen drillrapgroepen oorzaak steekpartij supermarkt Amsterdam'

"Want waarom neem je een mes mee naar een verjaardagsfeestje? Denk je daar van tevoren over na? Wil je het ook echt gebruiken of heb je het altijd op zak? Dat is toch bizar."

De voorlichtingsvideo maakte ze samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Voorzitter Jack Keijzer legt uit waarom dit nodig is.  "We hebben het idee dat het gebruik en bezit van messen fors toeneemt, en dit wordt ook bevestigd door de cijfers", zegt hij tegen EditieNL. "We hebben het idee dat door de invloed van drillrap en groepsdruk sommige jongeren denken dat ze er niet bij horen als ze geen mes op zak hebben."

'Denken dat het status verhoogt'

Maar zal zo'n video effect hebben? Criminoloog Jeroen van den Broek denkt van wel. "Zo'n voorlichtingsfilm van nabestaanden kan wel degelijk effect hebben. Er is namelijk iets mis met de perceptie van jongeren die dagelijks een mes op zak dragen."

Deze jongeren hebben het idee dat het normaal is om een steekwapen te dragen. "Ze denken ook dat het statusverhogend werkt en voelen zich er stoer door. Van die perceptie willen we af, het mag niet, het is strafbaar om een mes bij je te dragen en gevaarlijk wat je er mee kan aanrichten. Zo'n video kan bijdragen om de perceptie gezonder te maken."

De film is vanaf zondag te zien op www.fngnederland.nl. Mensen die naar aanleiding van de film nog vragen hebben kunnen contact opnemen met:  secretariaat@fngnederland.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore