Davelaar

Jodenkoek wordt Odekoek: fabrikant vindt oude naam niet meer van deze tijd

19 februari 2021 15:29 Aangepast: 19 februari 2021 16:46
Vanaf maandag liggen de koeken met hun nieuwe jasje in de supermarkt Beeld © Davelaar

De Jodenkoek van het merk Davelaar is niet meer. De fabrikant heeft besloten dat de koek voortaan door het leven gaat als Odekoek. De oude naam zou niet meer aansluiten bij de huidige tijdsgeest.

"We leven in een tijd waarin gelijkheid en inclusiviteit belangrijke waarden zijn", vertelt woordvoerder Renee Pater aan EditieNL. De naam Jodenkoek past niet binnen dat plaatje. "Daarom snoepen we er twee letters af."

Niet vanwege kritiek

"De naam Odekoek voelt voor ons heel logisch en goed", vertelt Pater. "We doen het niet omdat we kritiek kregen, maar het past beter bij waar we voor staan. We zetten met Davelaar onze deuren open voor iedereen. Daar past de naam Jodenkoeken niet bij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voedselreus Nestlé wil af van 'kus van een zwarte vrouw'

Daarnaast heeft Davelaar een enquête gehouden. "Daaruit bleek niet overtuigend dat mensen de naam niet meer vonden kunnen, maar er klonk wel veel twijfel. Vooral onder de jonge generatie. Dat snappen wij heel goed en dat voelen we zelf ook."

Renee Pater Renee Pater

Plantaardig

Vanaf maandag 22 februari liggen de koeken met hun nieuwe plasticvrij jasje in de winkel. De nieuwe koek wordt voortaan volgens 100 procent plantaardig recept gemaakt.

Echte Enkhuizer

Het merk Echte Enkhuizer, bekend om z'n Jodekoek in de paarse trommel, heeft vooralsnog nog geen naamswijziging op de planning. "Deze koeken vinden hun oorsprong in de joodse traditie. Ze zijn aan het begin van de twintigste eeuw door een joodse bakker ontwikkeld. Het betreft een historische naam", vertelt woordvoerder Han van Welie aan EditieNL.

Toch sluit hij niet uit dat de naam in de toekomst zal veranderen. "We erkennen dat er in de huidige tijd gevoeligheid kan zijn over deze naamgeving. Een tijdje geleden zijn we dan ook een traject gestart om uit te vinden of we de naam toch moeten wijzigen, en zo ja: wat dan een passend alternatief zou zijn. Dat traject loopt nog." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore