Kinderrechter

Ouders geven eigen kind aan bij de politie: 'Verstandig besluit'

19 februari 2021 17:34 Aangepast: 19 februari 2021 23:55
Jeugdwerker Mohamed Ired helpt jongeren om op het rechte pad te blijven

Zou jij je eigen kind aangeven bij de politie? Dinsdagavond stond een aantal ouders voor dat dilemma. Ze kwamen erachter dat hun minderjarige kinderen een supermarkt hadden overvallen. Daarover verspreidde de politie een Burgernet-bericht.

De twee jongeren pleegden dinsdag een gewapende overval op een supermarkt in het Gelderse Gaanderen. Binnen anderhalf uur had de politie ze al te pakken, omdat de jongeren door hun eigen ouders naar het bureau waren gebracht. Volgens deze ouders was dat vanzelfsprekend.

Opvoeding

Toch is dat volgens Cindy Koole, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Jeugdadvocaten, lang niet altijd het geval. Ze ziet niet vaak dat ouders hun kind naar de politie brengen. "Ouders houden toch de hand boven het hoofd van hun kind. En er zijn ouders die niet geloven dat hun kind iets fout doet", zegt ze tegen EditieNL.

Als ouder ben je ook niet juridisch verplicht om dit te doen. "Ouders kunnen zich beroepen op het verschoningsrecht. Zelfs als een ouder als getuige wordt opgeroepen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen bellen 29 keer 112, politie weet gepaste straf

Toch vindt Koole dat het opvoedtechnisch verstandig is om wel te doen. "Kinderen die naar de politie worden gebracht door hun ouders zien wij niet zo snel meer terug."

Deze oplossing zal het beste werken voor ouders die een goede band hebben met hun kind. "Er zijn natuurlijk een heleboel gezinnen waar dat niet zo is en waar de ouders niet weten wat hun kinderen doen. Soms hebben ze nog enig zicht op het schoolleven, maar het sociale leven is vaak volledig onzichtbaar."

Betrokkenheid

Ook jongerenwerker Mohamed Ired vindt het goed als ouders hun eigen kind aangeven bij de politie. "Zoiets heb ik – gelukkig – nog niet meegemaakt. Maar ik zie wel jongeren het verkeerde pad opgaan en ouders die worstelen hoe daarmee om te gaan", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok: discriminerend voor jongeren

Volgens hem is de rol van de ouders heel belangrijk. "Er zijn ouders die heel betrokken zijn en vragen: 'Waar ga je naartoe? En met wie?' Dat werpt zijn vruchten af." 

Eigen ervaring

Ired weet dat het voor sommige jongeren lastig kan zijn om op het rechte pad te blijven. "Ik ben zelf geboren en getogen in Hatert en daar heb ik vrienden het verkeerde pad op zien gaan. Mijn ouders waren wel betrokken maar de taal niet machtig. Hierdoor was er vanuit hen weinig contact met school en andere professionals."

Zelf werd hij door een jongerenwerker geholpen bij het vinden van een bijbaan. "Ik probeer dat jongeren nu ook bij te brengen en daar haal ik veel voldoening uit." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore