Lente in aantocht

IJsboer in de stress vanwege zonnig weer: 'Zaten nog in winterslaap'

18 februari 2021 17:42 Aangepast: 19 februari 2021 08:50
Giorgio met een van zijn acht ijskarren

Giorgio en zijn familie draaien overuren. Vanwege de mooie weersvoorspelling heeft het familiebedrijf La Toscana besloten komende zaterdag al open te gaan. Maar daar was de Italiaanse ijsboer in Eindhoven eigenlijk nog helemaal niet klaar voor. "Dit hadden we niet zien aankomen."

Normaal gesproken trapt La Toscana rond 10 maart het seizoen af, maar dit keer heeft eigenaar Giorgio besloten extra vroeg de deuren te openen. Met de mooie weersvoorspellingen in het vooruitzicht wil hij geen seconde langer wachten, al was hij er eigenlijk nog helemaal niet op voorbereid.

Overdonderd

"Er is flinke stress hier. We zijn helemaal overdonderd door de weersvoorspellingen. Vorig weekend stonden mensen nog op het ijs en een week later staan mensen in de zon aan ijsjes te likken", vertelt hij aan EditieNL. "Het is eigenlijk onvoorstelbaar. Dit hadden we niet zien aankomen. We zaten nog in winterslaap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lente op komst! (En het blijft ook wel even warm)

Hij werkt met man en macht om te zorgen dat zijn zaak zaterdag open kan. "We moeten heel snel schakelen. We zijn nu alle basismixen aan het maken. Fruit snijden, chocoladepasta maken, rozijnen koken, dat soort dingen. Morgen gaan we naar de boer om melk te halen. Het duurt zeker vier dagen om alles op orde te krijgen."

Startklaar

Het bedrijf heeft acht ijsbussen waarvan er dit weekend vier opengaan. Die moeten in korte tijd startklaar gemaakt worden. "We moeten ze schoonmaken en even starten om te kijken of de accu wel opgeladen is. Ze hebben maandenlang stilgestaan. Het moet allemaal snel-snel gebeuren. Normaal beginnen we twee weken later."

Giorgio is druk met de voorbereidingen Giorgio is druk met de voorbereidingen

Langer wachten is geen optie. "Straks missen we een mooie periode, en juist nu kunnen we die goed gebruiken. We hebben veel evenementen gemist. Normaal staan we op bedrijfs- en huwelijksfeesten. Mensen mochten nu niet eens aan een tafeltje zitten. We moesten het echt hebben van ijsjes uit de hand."

Meteen 'aan'

Of hij niet wat eerder had kunnen beginnen met de voorbereidingen? "Als we eerder hadden geweten dat het warm zou worden, hadden we dat wel gedaan. Maar daar kwamen we pas onlangs achter. Ach, het heeft ook wel wat, lekker stresserig beginnen. Je bent meteen wakker uit je winterslaap."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore