Petitie

Nabestaanden Maike willen strengere keuring bejaarde bestuurders

20 februari 2021 11:46 Aangepast: 20 februari 2021 11:48
Edo Kieft is de petitie gestart namens de familie Beeld © EditieNL

Hoogbejaarde automobilisten zouden vaker gekeurd moeten worden. Daarvoor pleit de schoonfamilie van Maike van Uum, een vrouw die in 2019 op 38-jarige leeftijd werd overreden door een automobilist van 88 jaar en overleed aan haar verwondingen. Haar schoonvader is een petitie gestart.

Hoogbejaarde automobilisten moeten niet eens in de vijf jaar, maar ieder jaar gekeurd worden om te beoordelen of ze nog de weg op kunnen. Die oproep doet Edo Kieft uit Hengelo, de schoonvader van de overleden Maike.

Keuring

Op dit moment moet elke automobilist vanaf 75 jaar een medische keuring doen. Als je erdoorheen komt mag je de komende vijf jaar de weg op. Op 80-jarige leeftijd vindt de volgende keuring plaats.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog te veel verkeersslachtoffers: nieuw actieplan moet dat voorkomen

Maar in die vijf jaar kan de gezondheid snel achteruitgaan, benadrukt Kieft. Daarom vindt hij dat het beleid moet worden aangescherpt en er een jaarlijkse keuring moet komen. "Het is te gek voor woorden dat dit heeft kunnen gebeuren. Deze man had geen rijbewijs mogen hebben."

Petitie

De 88-jarige automobilist kreeg uiteindelijk 1000 euro boete. "Toen ben ik de petitie gestart. Het is niet mijn bedoeling om ouderen hun rijbewijs af te pakken, maar het is nu eenmaal niet vanzelfsprekend dat mensen op deze leeftijd nog goed kunnen rijden. De huidige keuring stelt niet veel voor."

Hij heeft bij zijn eigen moeder gezien hoe het kan lopen. "Mijn broer en ik begonnen te vermoeden dat ze dementie kreeg en merkten dat het eigenlijk niet meer verantwoord was om haar de weg op te laten gaan. Ze reed heel langzaam en had schade aan haar auto omdat ze langs een muurtje was gereden. Maar hoe pak je zo'n situatie aan? Het is niet makkelijk om zoiets tegen je moeder te zeggen. Je pakt ook iemands trots af. Toch hebben we uiteindelijk haar rijbewijs afgenomen."

Impact

Ouderenpsycholoog Sarah Blom betwijfelt of die aanpak nou zo'n goed idee is. "Het is goed om je te realiseren dat het een enorme impact heeft om iemands rijbewijs af te pakken. Het kan zelfs depressieve gevoelens met zich meebrengen en leiden tot isolatie. Een oudere is zonder rijbewijs beperkt in wat hij of zij kan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder verkeersslachtoffers? 'Kies voor permanente zomertijd'

Het wordt ook al snel een welles-nietesdiscussie, denkt ze. "Als je op die manier het gesprek met elkaar aangaat kom je lijnrecht tegenover elkaar te staan. In plaats van iemands rijbewijs afpakken kun je beter vragen hoe iemand er zelf tegenaan kijkt. Vindt je vader of moeder het nog fijn om te rijden? Of is het prettiger als er voortaan iemand meegaat?"

Vereniging Verkeersslachtoffers

Hans van Maanen, voorzitter van de Vereniging Verkeersslachtoffers, is het daarentegen met Edo Kieft eens. "Mijn eigen vader heeft op zijn 76e zijn rijbewijs laten verlengen. Niet lang daarna bleek hij een vorm van Alzheimer te hebben. Eigenlijk was hij al lang niet meer in staat om te rijden."

"Het probleem is: sommige 70-jarigen zijn heel actief, maar het kan zomaar dat hun conditie de jaren erna hard achteruit gaat. Het lijkt me daarom goed om een jaarlijkse keuring in te voeren om het in de gaten te houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore