Ga naar de inhoud
Vee

Brabants Burgerplatform vecht met app tegen stankoverlast

Stankoverlast: het is een probleem waar veel mensen last van hebben. Het Brabants Burgerplatform heeft een app ontwikkeld waar overlast van stank gemeld kan worden zodat de omvang van het probleem zichtbaar wordt.

Het Brabants Burgerplatform merkte dat veel mensen in de regio last hebben van stankoverlast. Hierom heeft het platform de Stank-app ontwikkeld. Via deze applicatie kunnen gebruikers aangeven waar het stinkt zodat er uiteindelijk iets aan gedaan kan worden. Volgens Geert Verstegen van het Brabants Burgerplatform is dit hard nodig.

Stinkmest 

Volgens Verstegen is de grootste oorzaak van stank het uitrijden van mest over landbouwgrond. "Binnenkort is het voorjaar, dan wordt daar weer mee begonnen", vertelt hij aan EditieNL. "Varkens- en koeienboeren hebben te veel mest, ze moeten dat kwijt en rijden dat uit op het land. Dit zorgt voor enorm veel stank over grote delen van Oost-Brabant en Noord-Limburg."

Eieren,
Lees ook:
Eieren, kaas en vlees vanaf het erf: boeren omarmen korte ketenverkoop

Andere bronnen van stank zijn volgens Verstegen met name de varkenshouderijen en kippenbedrijven zelf. "Als de wind verkeerd staat, wordt dit een enorme overlastbron." De stank wordt wat hem betreft ondragelijk wanneer je erdoor wordt beperkt in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld wanneer je de ramen niet meer open kunt doen of niet meer in de tuin komt vanwege de stank.

Stank-app

In zo’n situatie komt de app goed van pas. Hierin kunnen gebruikers anoniem de stank rapporteren. "Het doel van de app is inzichtelijk maken waar het overal stinkt. Nu wordt lang niet altijd vastgelegd waar stankoverlast is." Het uiteindelijke doel van de app is uiteraard om de stank te verdrijven. "Want stank is een van de aspecten waarbij de veehouderij de samenleving raakt", legt Verstegen uit.

Zo
Lees ook:
Zo zorg je ervoor dat je wasmachine niet meer stinkt

De ideale oplossing zou naar de mening van Verstegen het verkleinen van de veestapel zijn. Maar ook de wetgeving speelt een grote rol in het stankprobleem. "Wanneer mensen naar de bestuursrechter stappen zegt hij dat het klopt dat het stinkt, maar dat mag ook. De wetgeving is daarin heel soepel", legt Verstegen uit. Om die reden stappen steeds meer mensen naar de burgerrechter. "Wij willen als burgerplatform de bewoners daarin steunen."

Waarom vinden we bepaalde dingen stinken en andere niet?

Volgens geuronderzoeker Ilja Croijmans ligt dit aan een aantal factoren: Ten eerste halen we onze neus op voor geuren die gepaard gaan met ziekteverwekkers zoals rottend vlees. Dit is volgens Croijmans aangeboren.

Andere geuren vinden we stinken omdat dit ons wordt aangeleerd. Kleine kinderen vinden volle luiers bijvoorbeeld niet stinken, dit wordt ze aangeleerd. Ook hangt dit af van waar je woont. "Je hebt bepaalde voedingsmiddelen die in bepaalde culturen erg gewaardeerd zijn. Zo houden sommige mensen enorm van kaasgeur", legt de onderzoeker uit.

Geuren waar we positieve associaties mee hebben, vinden we over het algemeen niet vies. "Als je het aan honderd mensen vraagt, zullen 95 mensen mest vinden stinken." Boeren zullen bijvoorbeeld geen moeite hebben met de mestgeur.

Croijmans denkt toch dat de meeste stinkende geuren onmogelijk zijn om aan te wennen. "Een geur die te overheersend is of waar je je aan irriteert, zal je niet aan gewend raken." Voor de meeste van ons zal mest dus helaas nooit wennen.