Drive-thru

Coronaproof verkiezingen: door de stemstraat op 17 maart?

19 februari 2021 14:19 Aangepast: 19 februari 2021 14:52
In de gemeente Stichtse Vecht pleit raadslid Karin van Vliet voor meerdere stemstraten

De verkiezingen staan voor de deur. In verschillende gemeenten worden stemstraten gerealiseerd: een drive-thru waar je kan stemmen. Eerder werd er in Vught al op die manier gestemd, met succes. Gaat dit de oplossing zijn voor de verkiezingen in maart?

Volgens de Rijksoverheid wordt er in minstens veertig gemeenten gewerkt aan stemstraten. Hier zou je met je auto doorheen kunnen rijden om veilig je stem uit te brengen tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.

Niet genoeg

In de gemeente Stichtse Vecht komt er bijvoorbeeld zo'n drive-thru. Volgens raadslid Karin van Vliet mogen dat er wel meer worden. "Ik vind dat stemmen een heel groot recht is, waar we allemaal gebruik van zouden moeten maken. Het probleem is dat mensen bang zijn om ergens naartoe te gaan", vertelt het raadslid aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer een nieuwe stemhulp online: Kieskompas

Naar haar mening ligt de drempel om te kunnen stemmen voor kwetsbare groepen te hoog. "Ik ga wel naar een stemlokaal, want ik ben nog jong. Maar ouderen vinden dat eng."

Coronaproof stemmen

Ook Anke Verhoef, projectleider van de stemstraat in Vught, vindt dat er meer stemstraten bij mogen komen. "Als je toch al zoveel stembureaus moet inrichten, dan kan een drive-thru er wel bij. Al onze stemlokalen zijn coronaproof, maar het gevoel van de mens kan anders zijn. Zij voelen zich misschien veiliger bij een stemstraat", zegt ze tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan het coronaproof? Utrecht wil drie restaurants openen als test

In Vught werd er bij eerdere verkiezingen ook al gebruik gemaakt van een stemstraat. "Het is wel een extra dienstverlening dat we het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk maken om te stemmen. Vorige keer was de opkomst gelijk aan die van gemiddeld stembureau", aldus Verhoef.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore