Kunst kopiëren

Schilderijen van Ester werden nageschilderd: mag dat zomaar?

17 februari 2021 14:12
De schilderijen van Ester Steintjes werden nageschilderd door een vrouw uit Noorwegen

Een kunstenaar die jouw kunstwerken namaakt. Het klinkt misschien als een compliment, maar het kan heel vervelend zijn. Het overkwam Ester Steintjes. Een kunstenares uit Noorwegen kopieerde haar werk, zonder erbij te melden dat ze geïnspireerd was door Ester. Daar was ze niet van gediend. Maar hoe strafbaar is dat eigenlijk?

Kunstenaar Ester Steintjes werd getipt over de gekopieerde schilderijen door een inwoner uit Noorwegen. "Ik werd zelf benaderd door iemand die mijn werk herkende. Ze was er zo boos om, ze vond het belachelijk dat die vrouw zoveel aandacht kreeg voor werken die niet van haar waren", vertelt Steintjes aan EditieNL.

Na het zien van de nagemaakte schilderijen zag Steintjes wel verschillen. "Maar als je de werken naast elkaar zet, zie je wel dat ze mijn werk heeft nageschilderd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunstwerk toont al het afval van één borstoperatie

De Noorse kunstenares liet zich dus wel héél erg inspireren door de werken van iemand anders. Maar Ester is niet de enige kunstenaar die te maken krijgt met vervalsers. Afgelopen jaar kwamen er ongeveer tien aangiftes van vervalsing binnen bij het team Kunst en Antiek van de Politie.

De vervalser liet via een mailtje aan Steintjes weten waarom ze haar werken had nagemaakt. "Ze mailde mij dat ze heel blij werd van mijn werk en dat ze zich daardoor geïnspireerd voelde", zegt Steintjes. "Ze begrijpt nu dat het niet kan, dan vind ik het oké."

Van deze werken maakte de Noorse vrouw replica's zonder de toestemming van Ester Van deze werken maakte de Noorse vrouw replica's zonder de toestemming van Ester

Strafbaar

Maar wanneer is het kopiëren van een schilderij strafbaar? Volgens meestervervalser Geert Jan Jansen ligt dit een stuk genuanceerder dan gedacht. "Ik noem het zelf niet namaken, maar ik zeg in de stijl van."

Hij maakt zelf schilderijen in de stijl van Monet. "Hij maakte een serie van tien of elf schilderijen van de ochtendschemering op de Loire. Als hij elf had gedaan, dan maakte ik een twaalfde daarvan. Een extra schilderij wat van hem had kunnen zijn", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italiaanse politie vindt gestolen schilderij dat door museum niet gemist werd

Wat Jansen doet is niet strafbaar. "Er ontstaan problemen wanneer je een schilderij zelf gemaakt hebt, maar verkoopt als een originele Picasso of Matis. Je mag wel een schilderij maken in de stijl van, of een kopie", legt de kunstenaar uit. "Als een kunstenaar zeventig jaar dood is, is beeldrecht niet meer van toepassing."

Een werk namaken van een artiest die nog leeft, kan dus wel problemen met zich meebrengen.

Verschil in de prijs

Jansen heeft in de duizenden schilderijen nagemaakt. "Zelf hou ik de tel niet echt bij. Ik zeg voor de grap wel eens, de kwaliteit is hetzelfde, maar het verschil zit hem in de prijs. Een echte Picasso koop je voor 80 miljoen euro namelijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore