Crowdfunding

Oscar doet alles om zijn reptielentuin te redden: 'Baan erbij genomen'

16 februari 2021 09:49 Aangepast: 16 februari 2021 12:15
Oscar Maas runt de reptielentuin sinds 2012

Oscar Maas zit in zak en as. De 33-jarige eigenaar van Reptielenhuis De Aarde ziet zijn zaak in Breda steeds meer richting faillissement gaan. Hij heeft zelfs een fulltime bijbaan genomen, maar ook dat levert niet genoeg op. Daarom is al zijn hoop gevestigd op een crowdfundingsactie die is vandaag opgezet in samenwerking met de organisatie Breda Maakt Mij Blij.

Hij heeft er flink wat slapeloze nachten van gehad. Door de coronacrisis is de dierentuin van Oscar – die hij in 2012 samen met zijn vader is gestart – al bijna een half jaar gesloten. "Ik zit nu echt heel diep", vertelt hij aan EditieNL.

Bijbaan

Uit nood is hij sinds anderhalve maand zes dagen per week werkzaam als glaszetter. "In de bouw is het enorm druk dus ik kon daar gelijk aan de gang. Ik doe het puur om inkomsten te genereren, anders gaan we kopje onder. Er móét geld binnenkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierentuindieren eenzaam? 'Ze kunnen in een sociaal gat vallen'

In de avonduren en op zondag is hij druk met de reptielentuin. "De boel gaat daar gewoon door. Wij lopen onze belangrijkste bron van inkomsten mis, maar ondertussen moeten we wel de dieren voeden, ons reptielenhuis onderhouden en het personeel doorbetalen. En dan heb ik het nog niet eens over de verzekeringen, gas, water, licht en andere maandelijkse kosten."

Lichamelijke impact

De situatie heeft een grote impact op zijn leven. "Ik probeer het nu een beetje van me af te zetten, maar ik ben er wekenlang goed ziek van geweest. Bij de start van het bedrijf heb ik al eens een burn-out gehad, en ik voelde mezelf weer die kant opgaan. Dus ben ik maar met mensen gaan praten om uit de sleur te komen."

Reptielentuin De Aarde Reptielentuin De Aarde

Crowdfunding

Het duurde even voor Oscar voor crowdfunding openstond. "Ik zag dierentuinen die er al in de eerste weken van de lockdown mee begonnen, maar daar voelde ik me niet goed bij. Ik ga niet om geld vragen als ik het niet écht nodig heb. De situatie is nu echter zo uitzichtloos dat crowdfunding de enige manier is om te overleven. Alle potjes zijn op."

Hij krijgt daarbij hulp van de organisatie Breda Maakt Mij Blij, die zich vrijwillig inzet voor ondernemers in de regio. Het doel van de actie staat op 50.000 euro. "Meer wil ik niet van de mensen vragen. Maar als ik eerlijk ben is ook dat niet genoeg. Ik red het er misschien een paar maanden mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore